Κομισιόν: 3 μηχανισμοί συνεργασίας των κρατών-μελών για την επίτευξη των στόχων ΑΠΕ της ΕΕ - ο ρόλος της στατιστικής

Κομισιόν: 3 μηχανισμοί συνεργασίας των κρατών-μελών για την επίτευξη των στόχων ΑΠΕ της ΕΕ - ο ρόλος της στατιστικής
Τρίτη, 18/05/2021 - 13:01

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της πλατφόρμας Union Renewable Development Platform (URDP) παρέχει στα κράτη-μέλη ένα νέο εργαλέιο για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης, ενισχύοντας τις πράσινες επενδύσεις.

Πιο αναλυτικά, όλες οι χώρες της ΕΕ διαθέτουν εγχώριους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους για εκμετάλλευση, εν τούτοις ορισμένες περιοχές της Ευρώπης έχουν μεγαλύτερο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από άλλες. Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες μπορεί να έχουν περισσότερα ποτάμια κατάλληλα για υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ άλλες μπορεί να έχουν περισσότερη ετήσια ηλιοφάνεια, κατάλληλη για ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας.

Με τη δημιουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για τις χώρες να συνεργαστούν για να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανανεώσιμους πόρους και να επιτύχουν τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2020.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω μηχανισμών συνεργασίας που έχουν συσταθεί βάσει της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

  • στατιστικές μεταβάσεις (statistical transfers)
  • κοινή ανάπτυξη έργων (joint projects)
  • κοινά σχήματα στήριξης (joint support schemes)

Στατιστικές μεταβάσεις (statistical transfers)

Σε μια στατιστική μετάβαση, μια ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας αφαιρείται από την πρόοδο μιας χώρας προς τον στόχο της και προστίθεται σε μια άλλη. Αυτή είναι μια λογιστική διαδικασία και καμία πραγματική ενέργεια δεν αλλάζει χέρια.

Επιτρέποντας τέτοιου είδους μεταφορές, αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας παρέχει στις χώρες της ΕΕ ένα πρόσθετο κίνητρο για υπέρβαση των στόχων τους, επειδή μπορούν να λάβουν ένα χρηματικό ποσό για ενέργεια που μεταφέρεται σε άλλους. Επιτρέπει επίσης σε χώρες με λιγότερο οικονομικά αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να επιτύχουν τους στόχους τους με χαμηλότερο κόστος.

Κοινή ανάπτυξη έργων (joint projects)

Δύο ή περισσότερες χώρες της ΕΕ μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν ένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια ή θέρμανση και ψύξη και να μοιραστούν την ανανεώσιμη ενέργεια που προκύπτει με σκοπό την επίτευξη των στόχων τους. Αυτά τα έργα μπορούν αλλά δεν χρειάζεται να περιλαμβάνουν τη φυσική μεταφορά ενέργειας από τη μια χώρα στην άλλη.

Οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να αναλάβουν κοινά σχέδια με χώρες εκτός ΕΕ. Σημειώνεται ότι η προκύπτουσα ενέργεια θα μετρηθεί στους εθνικούς στόχους εάν το έργο περιλαμβάνει:

  • παραγωγή ηλεκτρισμού
  • φυσικές ροές ενέργειας στην ΕΕ (για να διασφαλιστεί ότι το έργο έχει πραγματική επίδραση στην ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ)

Κοινά σχήματα στήριξης (joint support schemes)

Δύο ή περισσότερες χώρες της ΕΕ μπορούν να συγχρηματοδοτήσουν ένα κοινό σχέδιο στήριξης για την τόνωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μία ή και στις δύο περιοχές τους. Αυτή η μορφή συνεργασίας μπορεί να περιλαμβάνει μέτρα όπως ένα κοινό τιμολόγιο τροφοδοσίας, ένα κοινό ασφάλιστρο τροφοδοσίας ή ένα κοινό καθεστώς συναλλαγών ποσοστώσεων και πιστοποιητικών.

Περισότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή