ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ: Τι πρέπει να κάνει το κράτος για να μη χαθεί η ευκαιρία των μεγάλων επενδύσεων

ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ: Τι πρέπει να κάνει το κράτος για να μη χαθεί η ευκαιρία των μεγάλων επενδύσεων
Πέμπτη, 22/04/2021 - 13:05

Φρένο στις καθυστερήσεις, γρήγορος ρυθμός αδειοδότησης, τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και μια συντονισμένη προσπάθεια από το κράτος να αντιμετωπίσει εμπόδια νομικά, χωροταξικά αλλά και τις τοπικές αντιδράσεις, απαιτούνται, σύμφωνα με τους πρωταγωνιστές των μεγάλων έργων, για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση.

Αυτά διεμήνυσαν μιλώντας χθες στο σχετικό πάνελ για τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, στο 11ο Ετήσιο Φόρουμ Βιωσιμότητας του Capital Link, τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΛΠΕ Γιώργος Αλεξόπουλος και της Τέρνα Ενεργειακή, Πηνελόπη Λαζαρίδου και οι επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος.

Επίσης, απέδωσαν ευθύνες στον ΑΔΜΗΕ, που λόγω υπερφόρτωσης από χιλιάδες μικρές αιτήσεις, έχει μπλοκάρει και δεν δίνει όρους σύνδεσης στις μεγάλες επενδύσεις του κλάδου που κινδυνεύουν με καθυστερήσεις.

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης απάντησε ότι τα ομαδοποιημένα αιτήματα που έχουν κατατεθεί είναι 3.800 και είπε ότι χρειάζεται μια δομική απόφαση που θα κρίνει ποια από αυτά μπορούν να προχωρήσουν.

«Χρειάζεται μια fast track διαδικασία αδειοδότησης για να προχωρήσουμε τις επενδύσεις και ξεκάθαρη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων γιατί πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις που εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση. Fast of shore και digital monitoring process είναι απαραίτητος μηχανισμός για την επίλυση γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια που έρχονται για να προωθήσουν αυτή τη γενεακή ευκαιρία αλλαγών» σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η κ. Πηνελόπη Λαζαρίδου από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωσε ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων που προκαλεί η πλημμύρα αιτήσεων από μικρά έργα, και το πρόβλημα με τις τοπικές αντιδράσεις που δημιουργείται από την έλλειψη ενημέρωσης.

Από τα ΕΛΠΕ ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, σημείωσε ότι χρειάζεται σταθερότητα, νομική, φορολογική και χωροταξική, ταχύτητα, αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, σαφήνεια σχετικά με τις υποχρεώσεις των επενδυτών και όχι αυθαίρετες ερμηνείες, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και συμπλήρωση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου / mononews.gr