Εnergean: Πρόγραμμα εθελουσίας για περιορισμό των ζημιών

Εnergean: Πρόγραμμα εθελουσίας για περιορισμό των ζημιών
Πέμπτη, 08/04/2021 - 21:38

Εν αναμονή της έγκρισης από τη βουλή της ρύθμισης για την ενίσχυση της παραγωγής του Πρίνου, βρίσκεται η Energean, η οποία διανύει ακόμη μια ζημιογόνο χρήση λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά αλλά και της επιδείνωσης της παραγωγής του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το σχέδιο ενίσχυσης του Πρίνου, υπό τη μορφή δανείου που θα επιστραφεί εντόκως, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και κάτω από συγκεκριμένους όρους όπως ο διορισμός από το δημόσιο εκπροσώπου στο ΔΣ της εταιρείας.

Συνολικά η Energean θα λάβει εμπορικό δάνειο από τράπεζες ύψους 90,5 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου ενώ θα λάβει ακόμη 9,5 εκατ. ευρώ δάνειο μειωμένης εξασφάλισης από το ελληνικό κράτος.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία στο διάστημα 2019 – 2020 είχε καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, παρά τη βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, κυρίως λόγω της αδυναμίας υλοποίησης επενδύσεων, που έχει οδηγήσει στην μείωση της παραγωγής.

Με την παραγωγή να κινείται κατά μέσο όρο στα 1400 βαρέλια την ημέρα, η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει και φέτος ζημιές ύψους 40 εκατ. ευρώ. Υπό τις συνθήκες αυτές, η εταιρεία αναμένει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την έγκριση της ρύθμισης για την ενίσχυση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση της παραγωγής των πηγαδιών.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για συμπίεση του κόστους της εταιρείας, η Energean έχει ξεκινήσει πρόγραμμα εθελουσίας για το προσωπικό. Το πρόγραμμα που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Δευτέρα προβλέπει ανώτατη αποζημίωση ύψους 120 χιλιάδων ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η εταιρεία έχει ήδη εξοικονομήσει ποσό που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ με την αποχώρηση στελεχών αλλά και με την απενεργοποίηση του γεωτρύπανου της Energean Force.

Παράλληλα η εταιρεία προβλέπεται να προχωρήσει σε συνολική αναδιάρθρωση που περιλαμβάνει τεχνικές, διοικητικές και οργανωτικές παρεμβάσεις με στόχο την καλύτερη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του Πρίνου.

Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr