Statkraft: Ολοκλήρωσε και το δεύτερο έργο μπαταρίας στην Ιρλανδία

Statkraft: Ολοκλήρωσε και το δεύτερο έργο μπαταρίας στην Ιρλανδία
Τρίτη, 06/04/2021 - 15:29

Η Statkraft ολοκλήρωσε την κατασκευή του δεύτερου έργου μπαταρίας μεγάλης κλίμακας στην Ιρλανδία, ενός εργοστασίου 26 MW το οποίο βρίσκεται στο County Kerry.

Σημειώνεται ότι το έργο μπαταρίας Kelwin-2, θα παρέχει αποθεματικά στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας βάσει σύμβασης με την EirGrid.

Παρόμοια με το έργο Kilathmoy 11 ΜW της Statkraft που άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2020, το Kelwin-2 είναι επίσης ένας υβριδικός ιστότοπος όπου η μπαταρία μοιράζεται μια σύνδεση δικτύου με ένα αιολικό πάρκο.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώσαμε την κατασκευή του δεύτερου έργου μας μπαταριών μόλις ένα χρόνο μετά την ενεργοποίηση του Kilathmoy, της πρώτης μεγάλης κλίμακας μπαταρίας που κατασκευάστηκε στην Ιρλανδία. Κατά τη διάρκεια τριών καλεσμάτων ισχύος δικτύου τον Ιανουάριο, η μπαταρία μας στο Kilathmoy κατάφερε να παράγει ενεργή ισχύ σε κρίσιμες περιόδους για να υποστηρίξει το δίκτυο».

«Σε πολλές περιπτώσεις τον περασμένο χρόνο, η μονάδα ανταποκρίθηκε και σε βραχυπρόθεσμες πτώσεις συχνότητας για να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο σε κλάσμα ενός δευτερολέπτου. Οι ιρλανδικές μπαταρίες παρέχουν τις πιο γρήγορες απαντήσεις ενεργού αποθέματος ενέργειας οπουδήποτε στον κόσμο σήμερα».

«Προφανώς, η απαλλαγή του ενεργειακού μας δικτύου από τον άνθρακα θα χρειαστεί αυξημένη ισχύ μπαταριών για να παρέχει αυτή τη ζωτική σταθερότητα δικτύου και να διασφαλίσει την ομαλή ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εμείς στην Statkraft, είμαστε τόσο ευχαριστημένοι όσο και περήφανοι που είμαστε στο προσκήνιο, σε αυτήν την ολοένα και πιο γρήγορη μετάβαση στο πράσινο».

Υπογραμμίζεται ότι ο κύριος σκοπός της μπαταρίας Kelwin-2 δεν είναι η αποθήκευση της μαζικής παραγωγής ανέμου αλλά η άμεση ανταπόκριση στις διακυμάνσεις των ηλεκτρικών συχνοτήτων που προκύπτουν από αυξανόμενες ποσότητες διακοπτόμενης ισχύος.

Φωτογραφία: Statkraft