Ζαχαριάδης της Elpedison: Τα τρία προβλήματα από την εφαρμογή του νέου Target Model

Ζαχαριάδης της Elpedison: Τα τρία προβλήματα από την εφαρμογή του νέου Target Model
Τετάρτη, 31/03/2021 - 19:42

Στα τρία προβλήματα που έχουν αναδειχθεί από την εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς Target Model αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison και πρόεδρος του ΕΣΑΗ Ν. Ζαχαριάδης, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Power & Gas Supply Forum.

Όπως είπε με τη λειτουργία του target model, έχουν αναδειχτεί τρεις αδυναμίες οι οποίες είναι:

- H έλλειψη ευέλικτων μονάδων αερίου: Η έλλειψη διαφάνηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η χαμηλή στάθμη νερού στα φράγματα των Υδροηλεκτρικών μονάδων, σε συνδυασμό με τη συντήρηση δύο μονάδων αερίου, έφερε το σύστημα στα όριά του. Καταφάνηκε επίσης και κατά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, όταν ο ΑΔΜΗΕ έβαλε με constraint σχεδόν όλες τις λιγνιτικές μονάδες σε λειτουργία, διακόπτοντας τη λειτουργία των διαθέσιμων ευέλικτων μονάδων αερίου και διατηρώντας τες σε εφεδρεία.

- Oι σοβαρές αδυναμίες του Συστήματος Μεταφοράς: Κάθε ημέρα, για πολλές και διαφορετικές αιτίες, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει ότι, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα το σύστημα μεταφοράς, πρέπει να λειτουργούν με περιορισμό διαφορετικές μονάδες από το πρόγραμμα, διακόπτοντας τη λειτουργία των οικονομικότερων μονάδων και αυξάνοντας τον όγκο στην Αγορά Εξισορρόπησης.

- Η αδιαφάνεια και η έλλειψη ελέγχου της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος: Κανένας δεν γνωρίζει πώς είναι δυνατόν οι ακριβές λιγνιτικές μονάδες να επικρατούν έναντι των φθηνότερων μονάδων αερίου, στη δημοπρασία της Προ-ημερήσιας Αγοράς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ για να επιλυθούν τα δύο πρώτα ζητήματα, πρέπει να επικεντρωθούμε στις μονάδες που θα στηρίξουν το σύστημα μετά το 2024.