Σκρέκας: Έχουμε εντάξει 500 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση

Σκρέκας: Έχουμε εντάξει 500 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση
Παρασκευή, 19/03/2021 - 19:42

Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων στη χώρα εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη σημείωσε πως «στόχος μας είναι να προωθήσουμε έναν τουρισμό με ουδετερο κλιματικό αποτύπωμα, έναν «πράσινο» τουρισμό».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ύψος των πόρων που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Όπως σημείωσε «έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν η δημόσια δαπάνη είναι περίπου 600 εκατομμύρια με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ να αξιοποιηθεί τα επόμενα δυο με τρία χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων».

Όσον αφορά στο ποιες δαπάνες είναι επιλέξιμες ο υπουργός ανέφερε «πρώτον ενεργειακή αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών. Δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιώσουμε τη θερμοδιαπερατότητα. Συστήματα θέρμανσης – ψύξης. Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Θα αυξήσει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία».