ΕΒΙΚΕΝ: Κίνδυνος αναστολής επενδύσεων λόγω αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια

ΕΒΙΚΕΝ: Κίνδυνος αναστολής επενδύσεων λόγω αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια
Τρίτη, 16/03/2021 - 16:53

Τον κίνδυνο να οδηγηθούμε σε αναστολή νέων επενδύσεων από τη βιομηχανία επισείει με ανακοίνωσή της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) η οποία αποκαλύπτει ότι οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τα νέα τιμολόγια οδηγούνται προς νέο αδιέξοδο "επιζήμιο για όλα τα μέρη".

Πιο συγκεκριμένα η ΕΒΙΚΕΝ αποκαλύπτει ότι η ΔΕΗ απηύθυνε νέο τελεσίγραφο στη βιομηχανία με στόχο την αποδοχή επαχθών, σύμφωνα με την ίδια, όρων στις νέες συμβάσεις προμήθειας.

Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΒΙΚΕΝ, η ΔΕΗ αν και καταρχήν δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει να εφαρμόζει τους υφιστάμενους όρους τιμολόγησης έως τις 16 Ιουνίου, την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι από τις 16 Μαρτίου θα επιβάλλει μονομερώς νέους δυσμενέστερους όρους τιμολόγησης.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας η παράταση της αβεβαιότητας αναφορικά με το κόστος ενέργειας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αναστέλλει κάθε σχέδιο για αύξηση της παραγωγής και για νέες επενδύσεις και επιφέρει καίριο πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου έληξε η δίμηνη προθεσμία διαπραγμάτευσης που είχε θέσει η ΔΕΗ στους βιομηχανικούς πελάτες της για την κατάρτιση νέων συμβάσεων, πέραν της οποίας έπαυσε να υφίσταται συμβατικό πλαίσιο μεταξύ των μερών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι το βασικό ερώτημα που τίθεται, είναι αν η ΔΕΗ επιθυμεί εντέλει τον καλόπιστο διάλογο με τη βιομηχανία, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα πιθανό αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση, το οποίο θα είναι επιζήμιο για όλα τα μέρη.