ΡΑΕ: Εγκρίθηκε το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο

ΡΑΕ: Εγκρίθηκε το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο
Τρίτη, 09/03/2021 - 22:34

Εγκρίθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχέδιο προληπτικής δράσης με τίτλο «Σχέδιο Προληπτικής Δράσης» σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Το παρόν Σχέδιο Προληπτικής Δράσης καταρτίστηκε από τη ΡΑΕ, σχετικά με τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο και την κατάργηση του Κανονισμού (ΕΕ) 994/2010

Για την ανάπτυξη του Σχεδίου η ΡΑΕ συνεργάστηκε με τον Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Το Σχέδιο έχει ως στόχο να παρουσιάσει κατάλληλα μέτρα (δράσεις) για τη μείωση ή την εξάλειψη των κινδύνων που δύνανται να επηρεάσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας με φυσικό αέριο.

Η Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας για τα έτη 2020 - 2022 ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2020 και αποτέλεσε τη βάση εκπόνησης του Σχεδίου. Η εν λόγω μελέτη εξέτασε διεξοδικά τους κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια εφοδιασμού και ανέλυσε με τη μέθοδο της προσομοίωσης 59 σενάρια πιθανών διαταραχών στην προμήθεια ή/και τη ζήτηση φυσικού αερίου. Κατά την προσομοίωση υπολογίστηκε το προκαλούμενο έλλειμμα στο ισοζύγιο μάζας φυσικού αερίου, εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις στην Ηλεκτροπαραγωγή, τους Βιομηχανικούς και τους Προστατευόμενους Καταναλωτές και αποτιμήθηκε ο βαθμός επικινδυνότητας κάθε σεναρίου.

Στο πλαίσιο του παρόντος Σχεδίου συνοψίζονται τα εν ισχύ μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και εξετάζονται νέες προληπτικές δράσεις που σχετίζονται με:

• την αύξηση της χρήσης των υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου,

• την ενίσχυση διαθεσιμότητας ΥΦΑ σε περιόδους αυξημένης

επικινδυνότητας, και

• την αύξηση του βαθμού ετοιμότητας των Διαχειριστών και των λοιπών εμπλεκομένων μερών για την αντιμετώπιση κινδύνων/διαταραχών εφοδιασμού με φυσικό αέριο.