Κίνα: Θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους

Κίνα: Θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους
Δευτέρα, 08/03/2021 - 12:30

Η Κίνα θα πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για να συμβάλει στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Πεκίνου για αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πριν από το 2030 έτσι ώστε να επιτύχει την αποανθρακοποίηση έως το 2060.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα δήλωσε ότι κατά το πενταετές πρόγραμμά της 2021-2025 θα αυξήσει τη συνολική πυρηνική ισχύ της στα 70 GW. Σημειώνεται ότι έως το τέλος του περασμένου έτους η ισχύς της έφτασε τα 51 GW, λίγο πιο κάτω από τον στόχο των 58 GW.

Ωστόσο, ο Luo Qi, ειδικός του Ινστιτούτου Ερευνών Ατομικής Ενέργειας της Κίνας και μέλος του συμβουλευτικού δευτέρου τμήματος του κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι οι τρέχοντες στόχοι δεν συμβαδίζουν με τις φιλοδοξίες της χώρας για την κλιματική αλλαγή και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι κατασκευές.

«Μέχρι το 2035, οι πυρηνικοί σταθμοί που λειτουργούν θα πρέπει να φτάσουν περίπου τα 180 GW, που αντιστοιχούν στο 5% της συνολικής ισχύς», ανέφερε σε πρόταση που δημοσίευσε η κρατική κινεζική εθνική πυρηνική εταιρεία (CNNC).

Ο Gu Jun, πρόεδρος του CNNC και μέλος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, δήλωσε ότι η εταιρεία πιέζει για την «ταχεία ανάπτυξη» του τομέα και τη «μαζική κατασκευή» κινέζικων αντιδραστήρων, γνωστών ως Hualong One.

Ο πρώτος Hualong One της Κίνας ολοκληρώθηκε και συνδέθηκε στο δίκτυο πέρυσι, και σύμφωνα με αξιωματούχους της βιομηχανίας, τουλάχιστον έξι νέες μονάδες θα πρέπει να τίθενται σε λειτουργία κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο πυρηνικός τομέας της χώρας επλήγη από μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή έργων υψηλών προδιαγραφών, από τις ανησυχίες για το κόστος και από την επιβράδυνση των νέων εγκρίσεων μετά την έκρηξη στη Φουκουσίμα το 2011στην Ιαπωνία.

Ο ρυθμιστής ενέργειας της Κίνας αναγνώρισε τον Ιανουάριο ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη «διαχείριση ποιότητας», σημειώνοντας ότι ορισμένα έργα αντιδραστήρων είχαν ξεκινήσει χωρίς επαρκή προετοιμασία.

Άλλοι εμπειρογνώμονες που παρευρέθηκαν στο κοινοβούλιο ανέφεραν ότι η Κίνα πρέπει να βελτιώσει την επικοινωνία με το κοινό σχετικά με την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας και θα πρέπει επίσης να προωθήσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη θέρμανση κατοικιών, σύμφωνα με το CNNC.

Πηγή: Reuters