Πολωνία: Εκτιμά ότι η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίσει 120 δις δολάρια έως το 2045

Πολωνία: Εκτιμά ότι η ενεργειακή μετάβαση θα κοστίσει 120 δις δολάρια έως το 2045
Τετάρτη, 03/03/2021 - 15:50

Η ενεργειακή μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας θα κοστίσει στην Πολωνία περίπου 450 δισεκατομμύρια ζλότι (120 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2045, δήλωσε ο υπουργός για την ενεργειακή υποδομή, την Τετάρτη.

Η Πολωνία εξακολουθεί να παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, αλλά σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό λόγο αυξανόμενου κόστους εκπομπών άνθρακα.

«Η μετάβαση θα μας κοστίσει πολύ. Είναι δύσκολο να το εκτιμήσουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το 2045 η μετάβαση στο ηλεκτρικό σύστημα θα κοστίσει περίπου 450 δισεκατομμύρια ζλότι», δήλωσε ο Piotr Naimski στον ραδιοφωνικό σταθμό RMF.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα κλείσει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα τα επόμενα 30 χρόνια, αντικαθιστώντας τα με εργοστάσια φυσικού αερίου, υπεράκτια αιολικά πάρκα και πυρηνικούς σταθμούς.

Ο Naimski ανέφερε ότι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο βόρειο τμήμα της Πολωνίας - στο Lubiatowo ή στο Zarnowiec, και το δεύτερο στο Belchatow, στην κεντρική Πολωνία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη στην Ευρώπη. Ένα τρίτο εργοστάσιο πιθανότατα θα κατασκευαστεί στο Patnow.

Τέλος αναφέρεται ότι η Πολωνία σχεδιάζει να λειτουργήσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα το 2033, με τον υπουργό να δηλώνει ότι η βούληση είναι να ξεκινήσει η κατασκευή το 2026.

Πηγή: Reuters