Σπύρος Σιδέρης: Δύσκολη εξίσωση η επίλυση της επισιτιστικής κρίσης

Σπύρος Σιδέρης: Δύσκολη εξίσωση η επίλυση της επισιτιστικής κρίσης
Τετάρτη, 08/06/2022 - 06:42

Αν και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος αναφέρεται συχνά ως αιτία της κρίσης του σιταριού, δεν είναι ο μόνος λόγος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού. Ο πόλεμος, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, αύξησε τις τιμές του σιταριού κατά 41% και του αραβοσίτου κατά 28%.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σχετικά με τις παγκόσμιες αγορές σιτηρών, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού εκτιμάται σε 775 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2022-2023.

Το σιτάρι, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις θα παραχθεί κατά 4 εκατομμύρια τόνους λιγότερο από την προηγούμενη περίοδο, έχει ήδη προκαλέσει το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Προβλέπεται επίσης να προσφερθούν 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία στις παγκόσμιες αγορές μέσω του κέντρου που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στην Κωνσταντινούπολη υπό τον συντονισμό του ΟΗΕ και τη μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία για την επανέναρξη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, των μεταφορών αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας, από ένα βασικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι το Κίεβο έχει υιοθετήσει αυτό το σχέδιο.

Ωστόσο, αν και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος αναφέρεται συχνά ως αιτία της κρίσης του σιταριού, δεν είναι ο μόνος λόγος.

Η πρόσφατη επιμονή της Κίνας, του μεγαλύτερου παραγωγού σιταριού στον κόσμο, στην "πολιτική μηδενικών κρουσμάτων" για τον κορωνοϊό έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τομέα των μεταφορών.

Από την άλλη πλευρά, ενώ οι αγορές υπολόγιζαν στην Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού στον κόσμο, μια απογοητευτική απόφαση ήρθε και από τη χώρα αυτή.

Η Ινδία μία από τις πρώτες χώρες με "φθηνό εργατικό δυναμικό" και τις ελκυστικές τιμές της, αποτελεί μια καλή αγορά σιταριού για τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ινδία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιταριού λόγω ξηρασίας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κίνα δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη επιλογή για την εισαγωγή σιτηρών από τις χώρες της ΕΕ, εκτός κι αν είναι απαραίτητη.

Ο κόσμος δεν θα πρέπει να βασίζεται στην Κίνα για το σιτάρι λόγω των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά και των κάκιστων σχέσεων με τις ΗΠΑ. Επίσης η σταθερή υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν την κάνει θελκτική ως προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να εισάγουν σιτάρι.

Η Ρωσία εκτός των άλλων διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Με άλλα λόγια, ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει μόνο μια επισιτιστική κρίση αλλά και μια ενεργειακή κρίση, εξαιτίας των κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.