Naturgy: Μελέτη πλωτού αιολικού έργου για παραγωγή υδρογόνου στην Ισπανία

Naturgy: Μελέτη πλωτού αιολικού έργου για παραγωγή υδρογόνου στην Ισπανία
Τρίτη, 02/02/2021 - 15:19

Η Naturgy πρόκειται να συνεργαστεί με την Enagas σε μια μελέτη σκοπιμότητας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από 350 MW αιολικής ενέργειας στην αυτόνομη κοινότητα Αστούριες, στη βορειοδυτική Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, το εύρος της μελέτης περιλαμβάνει τη σκοπιμότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου από ένα πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 250 MW και από ένα χερσαίο αιολικό πάρκο ισχύος 100 MW. Το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί από τη βαριά βιομηχανία στις Αστούριες, για την αποανθρακοποίηση του τομέα του άνθρακα και των ναυπηγείων.

Σημειώνεται ότι το πλωτό αιολικό πάρκο θα μπορούσε ενδεχομένως να κατασκευαστεί με την πλωτή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη Navantia-Windar, που θα διαθέτει έως και 24 πλατφόρμες, σύμφωνα με τη Naturgy.

Η μελέτη θα διερευνήσει επίσης το πώς το υδρογόνο μπορεί να διανεμηθεί σε μεγάλη κλίμακα μέσω του δικτύου φυσικού αερίου και να εξαχθεί στην Ευρώπη.

Υπογραμμίζεται ότι το έργο, το οποίο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Green Crane και προωθήθηκε από την Enagas, έχει ήδη παρουσιαστεί ως υποψήφιο έργο ευρωπαϊκού κοινού ενδιαφέροντος (IPCEI).

Μάλιστα, οι εταίροι εκτιμούν ότι το έργο θα είναι σε θέση να δημιουργήσει περισσότερες από 1500 θέσεις εργασίας κατά τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας.

Η αρχική φάση επίδειξης του έργου θα αποτελείται από 50 MW πλωτού υπεράκτιου ανέμου, 100 MW χερσαίου ανέμου, 5 MW υπεράκτιου ηλεκτρολύτη και 100 MW χερσαίου ηλεκτρολύτη. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα, στη δεύτερη φάση του έργου, να κατασκευαστούν έργα πλωτής ενέργειας, φτάνοντας έτσι τα 250 MW ισχύος, καθώς και επιπλέον 100 MW χερσαίου ηλεκτρολύτη.