Equinor: Δοκιμή για πλωτό ηλιακό έργο στη Νορβηγία

Equinor: Δοκιμή για πλωτό ηλιακό έργο στη Νορβηγία
Παρασκευή, 15/01/2021 - 13:57

Η Equinor συνεργάζεται με τη Moss Maritime για να ξεκινήσει τη δοκιμή πλωτών ηλιακών έργων στον ωκεανό στα ανοιχτά του νησιού Froya, στο Trondheim της Νορβηγίας.

Οι δύο συνεργάτες θα κατασκευάσουν το πρώτο πλωτό ηλιακό πάρκο στα τέλη του καλοκαιριού του 2021, καθιστώντας το το πρώτο του είδους του που βρίσκεται σε τόσο «άγρια» νερά.

«Αν πετύχουμε εδώ, μπορούμε να πετύχουμε οπουδήποτε», ανέφερε η Hanne Wigum, επικεφαλής της μονάδας αιολικής και ηλιακής τεχνολογίας της Equinor.

Το πλωτό ηλιακό πάρκο θα έχει μέγεθος 80 τετραγωνικών μέτρων, ενώ δεν θα υπερβαίνει σε ύψος τα τρία μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σημειώνεται ότι το πιλοτικό έργο θα τεθεί σε δοκιμή για τουλάχιστον ένα έτος. Ο στόχος είναι να παρατηρηθούν το πως οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το πάρκο, καθώς και το πόση ενέργεια παράγεται.

Η Moss Maritime, η οποία έχει εργαστεί πάνω στην ιδέα για τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε ότι το πιλοτικό έργο θα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο προς την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας, καθώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη και βελτιστοποίηση της ιδέας.

Άλλα πλωτά ηλιακά έργα στα οποία συμμετέχει η Equinor περιλαμβάνουν ένα έργο στη Σρι Λάνκα, που βρίσκεται σε «ήρεμα» νερά και που επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Η Equinor συμμετέχει επίσης σε ένα έργο στις Κάτω Χώρες, το οποίο περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές έννοιες πλωτής ηλιακής ενέργειας που δοκιμάζονται σε μια λίμνη, για μελέτη σχετικά με την ανθεκτικότητα και την προβλεψιμότητα της παραγωγής υπό σκληρότερες συνθήκες από ό, τι σε άλλες τρέχουσες τοποθεσίες παραγωγής πλωτής ηλιακής ενέργειας.

Φωτογραφία: Moss Maritime