Δεύτερο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα η Πράσινη Μετάβαση και οι ΑΠΕ

Δεύτερο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα η Πράσινη Μετάβαση και οι ΑΠΕ
Τρίτη, 12/01/2021 - 15:49

Στις πράσινες επενδύσεις, οι οποίες μόνο από την Ευρώπη θα λάβουν χρηματοδότηση που θα αγγίξει τα 500 δισ. ευρώ, εστίασαν οι ομιλητές στη φετινή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Συγκεκριμένα, με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του Κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, Prof. Dr. Αndreas Pinkwart και ομιλητές τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά,τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, πραγματοποιήθηκε η φετινή Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Μέλος Δ.Σ., Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος το Επιμελητήριο, τόνισε ότι κεντρικός στόχος του θα είναι «η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη Γερμανική αγορά ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την Ελληνική αγορά». Όπως είπε, οι βασικότερες ενέργειες θα εμβαθύνουν σε πεδία με χαρακτηριστικότερα την ενέργεια και ειδικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, την αγροδιατροφή, την φαρμακοβιομηχανία, την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία.

Ο κεντρικός ομιλητής Dr. Αndreas Pinkwart, τόνισε ότι: «Στην Γερμανία η οικονομία και το περιβάλλον συνεργάζονται και αντιμετωπίζονται ως ένας ενιαίος κλάδος. Έχουμε λοιπόν φιλόδοξους στόχους για το κλίμα. Αυτούς δεν θα τους πετύχουμε ενάντια στη βιομηχανία, αλλά σε συνεργασία μαζί της.

Η προστασία του κλίματος μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους στόχους. Στο μέλλον η λέξη “κλειδί” είναι το υδρογόνο και για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα χρειαζόμαστε ολοκληρωμένα συστήματα».

Επεσήμανε ότι: «Ειδικά στο θέμα της Ενέργειας μπορούμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι στη συμπεριφορά μας. Στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιο ευέλικτες μορφές ενέργειας. Παραδείγματος χάριν, τι θα συμβεί με την ηλιακή ενέργεια, όταν δεν έχουμε ηλιοφάνεια. Χρειαζόμαστε πιο ευέλικτη προσφορά και πιο ευέλικτη ζήτηση.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειαζόμαστε ευφυή δίκτυα. Εδώ έρχεται η ψηφιοποίηση. Βοηθάει στην αποκέντρωση της ενεργειακής αλλαγής. Τα νοικοκυριά πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Το ιδανικό θα ήταν να συμμετάσχουν οι καταναλωτές στην παραγωγή ενέργειας. Αν τα φροντίσουμε αυτά, θα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις προκλήσεις».

«Στη Γερμανία το 50% των επιχειρήσεων που καταναλώνουν ενέργεια, βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία. Όλες αυτές οι βιομηχανίες πρέπει να τροφοδοτούνται με προσιτές μορφές ενέργειας», ανέφερε.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής της πράσινης ανάκαμψης στην Ευρώπη»

Από την πλευρά του ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε πως τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει μισό τρισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση.

Σημείωσε ότι τα 250 δισ. ευρώ προέρχονται από το νέο ταμείο ανάκαμψης και υπογράμμισε ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής της πράσινης ανάκαμψης στην Ευρώπη».

To 30% των Κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2021-2027, δηλαδή κοντά στο μισό τρις. ευρώ, θα διατεθεί για την Πράσινη Μετάβαση της Ένωσης, ποσό που εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει ως και 1,25 τρις. ευρώ στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.

Η παραπάνω στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ΚΑΠ, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το λεγόμενο νέο ΕΣΠΑ καθώς και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία μετασχηματισμού και δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι η χώρα μας μπορεί δυνητικά να αντλήσει ένα «δεύτερο ΕΣΠΑ», κεφάλαια που θα φτάσουν ως και τα 22 δις. ευρώ, από επιδοτήσεις και δάνεια, για τη χρηματοδότηση της απολιγνιτοποίησης όπως και έργα και επενδύσεις «πράσινης στόχευσης», για να προσθέσει ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που συνδέονται με το περιβάλλον και «πράσινες δράσεις», μπορούν να ανέλθουν σε 11 δις. μέχρι το 2026.

Ενα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων της Πράσινης Μετάβασης , περίπου 250 δις. ευρώ, θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ 120 δις. θα προέρθουν από το ταμείο της ΚΑΠ, 20 δις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα περίπου 120 δις. από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε στον μεγάλο στόχο της Κοινότητας για μία Ευρώπη πλήρως απαλλαγμένη από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ( CO2)ως το 2050, μία πολιτική που όπως είπε, ακολουθεί πλέον και η Κίνα έχοντας θέσει χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της μετάβασης το έτος 2060. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εκλογή Μπάϊντεν στις ΗΠΑ σηματοδοτεί και την επιστροφή της μεγάλης αυτής δύναμης στους διεθνείς μηχανισμούς για τον έλεγχο της κλιματικής αλλαγή.

«Ότι οι δύο εμβληματικές επενδύσεις του 2020 έχουν γερμανικό χρώμα»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι υπάρχει μια δυνατή ομάδα για την υλοποίηση προγραμμάτων. Όπως σημείωσε: «Ότι οι δύο εμβληματικές επενδύσεις του 2020 έχουν γερμανικό χρώμα».

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε μόνο λόγια, αλλά είμαστε άνθρωποι για τις πράξεις, άνθρωποι των έργων. Οι εγκρίσεις για ένα αιολικό ήταν 7 χρονιά, σήμερα δεν είναι πάνω από 6 μήνες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το 2021 οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Όσο συνεχίζονται τα μέτρα της καραντίνας τα οικονομικά προβλήματα μεγαλώνουν. Νομίζω όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί από το δεύτερο τρίμηνο θα αρχίσουν τα πράγματα να αλλάζουν».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης επεσήμανε ότι έχει φτιαχτεί μια ομάδα υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού.

Ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο MoU της ΔΕΗ με την RWE για κοινές επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία θα λάβει την έγκριση της ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος της ΔΕΗ και της RWE είναι η εμβληματική αυτή επένδυση να υλοποιηθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα με «άρωμα» Γερμανίας. Ως δεύτερη ανέφερε την πιλοτική επένδυση της Volkswagen στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια.

Πληθώρα αιτήσεων για επενδύσεις ΑΠΕ

Πληθώρα αιτήσεων για επενδύσεις ΑΠΕ έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές σύμφωνα με όσα ανέφερε η Γ. Γ. του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Μέχρι τώρα από τα διάφορα entrypoints έχουν αθροιστεί 75 GW που είναι σε διάφορα στάδια αδειοδότησης και βέβαια στη ΡΑΕ υποβλήθηκαν άλλα 2.000 έργα με δυναμικότητα πάνω από 45 GW» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι: «Στόχος μας είναι και η εφαρμογή νέου πλαισίου για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2024 και αναμένουμε έγκριση από Κομισιόν».

Επίσης η κ. Σδούκου τόνισε ότι προωθούνται 6 κοινοί διαγωνισμοί τα επόμενα 4 χρόνια με ποσόστωση ανά τεχνολογία για τις ΑΠΕ.

«Το 2021 θα ξεκινήσει να ξετυλίγεται το σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση. Τρείς μεγάλες μονάδες σε Καρδιά και Μεγαλόπολη, θα κλείσουν φέτος. Προτεραιότητα για μας είναι η αποκατάσταση εδαφών των ορυχείων όπου θα απασχοληθεί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού. Να σημειωθεί ότι 300 εκ από Ταμείο Ανάκαμψης θα πάνε για την αποκατάσταση. Επίσης έχουμε προτάξει την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και να καταρτιστεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τα επιχειρησιακά σχέδια» είπε.

Κρίσιμος παράγοντας είναι η εξέλιξη και των θεσμικών φορέων

Στελέχη της αγοράς αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά στο «μονοπάτι» των επενδύσεων και κυρίως στη γραφειοκρατία που βρίσκουν μπροστά τους. O Μίλτος Ασλάνογλου, πρόεδρος της AIRENERGY SA αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά ενέργειας, όπου οι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι στόχοι ως προς την κλιματική ισορροπία, απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και υποδομές.

Η ανάπτυξη και η περαιτέρω διείσδυση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, θα πρέπει να γίνουν σε περιβάλλον ανταγωνιστικών αγορών, ώστε να επιτυγχάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται νέες ικανότητες και δεξιότητες από τις εταιρείες του κλάδου, εστιασμένες κυρίως στον τρόπο συμμετοχής τους στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας και στη διαχείριση των κινδύνων.

Κρίσιμος παράγοντας είναι και η εξέλιξη των θεσμικών φορέων, που σχετίζονται με την αδειοδότηση των υποδομών, καθώς και με την εν γένει υλοποίησή τους, π.χ. χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να επιτευχθεί η διείσδυση της νέας τεχνολογίας στην κλίμακα που απαιτείται με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.
Πηγή: https://www.ieidiseis.gr/