Siemens Gamesa: Κλείνει 2 εργοστάσια πτερυγίων στην Ισπανία

Siemens Gamesa: Κλείνει 2 εργοστάσια πτερυγίων στην Ισπανία
Τρίτη, 12/01/2021 - 13:33

Η Siemens Gamesa πρόκειται να κλείσει δύο εγκαταστάσεις παραγωγής πτερυγίων στην Ισπανία και να παρουσιάσει μια συλλογική σύμβαση απόλυσης για 266 υπαλλήλους που απασχολούνται στα εργοστάσια.

Πιο συγκεκριμένα, η Siemens Gamesa πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο πτερυγίων Somozas, στη Λα Κορούνια, επηρεάζοντας έως και 215 υπαλλήλους και μια δεύτερη εγκατάσταση στην Κουένκα, η οποία πραγματοποιεί επισκευές πτερυγίων, επηρεάζοντας έως και 51 υπαλλήλους.

Οι διαπραγματεύσεις με το τοπικό συμβούλιο εργαζομένων πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, ανέφερε η Siemens Gamesa.

Το κλείσιμο του εργοστασίου Somozas είναι αποτέλεσμα της έλλειψης παραγγελιών για το μοντέλο SG 2.X-114 που παράγεται στο εργοστάσιο και επειδή δεν θα μπορούσε να παράγει ανταγωνιστικά μεγαλύτερα μοντέλα πτερυγίων που απαιτούνται από την αγορά, δήλωσε η Siemens Gamesa.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία δεν έχει δεχτεί παραγγελίες για το συγκεκριμένο μοντέλο ανεμογεννητριών στην Ισπανία για το 2021, ενώ δεν υπάρχουν και σχέδια για παραγωγή της συγκεκριμένης ανεμογεννήτριας στο μέλλον, δεδομένης της μηδενικής ζήτησης στην Ισπανία.

Η Siemens Gamesa ανέφερε ότι η δραστηριότητα της εγκατάστασης στην Κουένκα, η οποία περιορίζεται σε επισκευή των πτερυγίων, δεν θεωρείται βιώσιμη λόγω των περιορισμών του χώρου για μεγαλύτερα πτερύγια και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη τάση αντικατάστασης και όχι επισκευής πτερυγίων.

Η απόφαση της εταιρείας είναι σύμφωνη με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες που στοχεύουν στη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ιδίως στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας και στην επίτευξη μακροπρόθεσμης βιώσιμης κερδοφορίας».

Η εταιρεία δήλωσε ότι «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να υποστηρίξει τους υπαλλήλους και να ελαχιστοποιήσει το αποτέλεσμα των απολύσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa για χερσαία έργα, Lars Krogsgaard δήλωσε:

«Πρέπει επειγόντως να επιστρέψουμε στην πορεία της κερδοφορίας και ο μόνος τρόπος να για να το επιτύχουμε είναι να εφαρμόσουμε μέτρα όπως τα συγκεκριμένα, καθώς και αυτά που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην χερσαία επιχείρηση μας το τελευταίο ενάμιση χρόνο. Εξετάσαμε όλες τις επιλογές, αλλά καταλήξαμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Πρόκειται για σκληρά μέτρα, αλλά απαραίτητα για να ανακάμψει η εταιρεία και να εγγυηθεί τη βιωσιμότητά της και την απασχόληση περισσότερων από 24.000 υπαλλήλων της Siemens Gamesa, 4400 από τους οποίους απασχολούνται στην Ισπανία».

Η εταιρεία διαθέτει επίσης εννέα εγκαταστάσεις κατασκευής νασέλων, κιβωτίων ταχυτήτων και ηλεκτρικών εξαρτημάτων με περισσότερους από 1200 υπαλλήλους, σε διαφορετικές επαρχίες της Ισπανίας, στα οποία εξαρτάται το ήμισυ περίπου της παγκόσμιας σειριακής παραγωγής της νέας ανεμογεννήτριας Siemens Gamesa 5.X.