Ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ με αύξηση του ποσοστού των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων

Ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ με αύξηση του ποσοστού των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων
Πέμπτη, 07/01/2021 - 10:37

Ενίσχυση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) κατά 65 εκατ. ευρώ προκύπτει από την απόφαση του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια, με την οποία αυξάνεται από 65 % σε 78 % το ποσοστό των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που διατίθεται στον ΕΛΑΠΕ.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΝ για το κλείσιμο του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Το έλλειμμα εμφανίστηκε το 2020 εξαιτίας κυρίως της πανδημίας που μείωσε τα έσοδα του λογαριασμού από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η απόφαση για την ανακατανομή των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων ισχύει ήδη από το 2020 και προβλέπει ότι πέρα από τον ΕΛΑΠΕ, το 16,5 % των εσόδων θα διατίθενται για να καλύψει τις ανάγκες ενίσχυσης τομέων που εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα, ενώ αν υπάρξει αδιάθετο υπόλοιπο θα κατευθυνθεί και αυτό στον ΕΛΑΠΕ (η διαρροή άνθρακα αφορά επιχειρήσεις που υφίστανται ανταγωνισμό από χώρες που δεν συμμετέχουν στο σύστημα εμπορίας ρύπων).

Τα υπόλοιπα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων κατανέμονται ως εξής: ποσοστό 1 % στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής, 1 % στο Πράσινο Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων στις λιγνιτικές περιοχές (Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη) για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να μετεγκατασταθούν σε αυτές και 3,5% στο λογαριασμού ειδικού σκοπού στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

ΑΠΕ ΜΠΕ