Βέλγιο: Ρεκόρ στην παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2020

Βέλγιο: Ρεκόρ στην παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2020
Δευτέρα, 04/01/2021 - 13:19

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα του Βελγίου παρήγαγαν 6,7 TWh ηλεκτρικής ενέργειας το 2020, ένα ρεκόρ που σημειώθηκε χάρη στην αυξημένη ανανεώσιμη ισχύ.

Η Βελγική Υπεράκτια Πλατφόρμα (BOP) δήλωσε ότι το συγκεκριμένο σύνολο αντιπροσωπεύει το 8,4% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για το 2020.

Μάλιστα, θεωρείται ότι πρόκειται για την υψηλότερη παραγωγή ενέργειας του υπεράκτιου αιολικού τομέα της χώρας, κάτι που ενισχύθηκε με την παράδοση του Northwester 2, ισχύος 219MW και του Seamade, ισχύος 487MW, το προηγούμενο έτος.

Η BOWP δήλωσε ότι η ολοκλήρωση των δύο έργων αυξάνει τη συνολική ισχύ στη βελγική Βόρεια Θάλασσα στα 2,7GW και θα παράγει 8 TWh ετησίως. Επιπλέον, η έναρξη λειτουργίας σημαίνει ότι η πρώτη ζώνη υπεράκτιας ενέργειας έχει ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, κατασκευαστικά έργα αναμένεται να παραμείνουν σε παύση για μερικά χρόνια, εν αναμονή της επίσημης διαδικασίας υποβολής προσφορών για νέα έργα ανάπτυξης στη δυτικότερη ζώνη της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, όπου υπάρχει χώρος για διπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ισχύος στα 4,5GW.

Ο Hugo Canière, γενικός γραμματέας της BOP δήλωσε:

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ένας σημαντικός ακρογωνιαίος λίθος για τη βιώσιμης ενεργειακή μετάβαση στο Βέλγιο. Δεδομένης της μεγάλης σημασίας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής ανάκαμψης, πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή για την επιτάχυνση της περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία μπορεί να παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα και ταυτόχρονα να παρέχει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες, στο Βέλγιο».