Ο Περιστέρης για τα προβλήματα στην εφαρμογή του target model

Ο Περιστέρης για τα προβλήματα στην εφαρμογή του target model
Τετάρτη, 16/12/2020 - 19:39

Στα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού κατά τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του νέου μοντέλου της αγοράς του περίφημου Target Model αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γ. Περιστέρης μετά από ερώτηση μετόχου στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ της εταιρείας.

Όπως είπε ο κ. Περιστέρης πράγματι έχουν παρατηρηθεί στις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του target model ακραίες τιμές στην αγορά εξισορρόπησης. Αρμόδιοι να βρουν τα αίτια των ανισορροπιών και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή τέτοιων στρεβλώσεων κι ακραίων φαινομένων είναι το υπουργείο ενέργειας και η ΡΑΕ, σημείωσε ο κ. Περιστέρης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε μια άλλη παράμετρο του φαινομένου.

"Αν υπήρχαν ήδη στο Σύστημα σταθμοί κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τύπου αντλησοταμίευσης, όπως χρόνια τώρα επιμένουμε να λέμε, θα είχαν αποφευχθεί αυτά τα φαινόμενα ανωμαλίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” είπε ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προσθέτοντας ότι επίσης "θα επιτυγχανόταν βέλτιστη αξιοποίηση των μεταβλητών ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά), ενώ θα παρέχονταν κι όλες εκείνες οι πρόσθετες επικουρικές υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ευστάθεια του δικτύου”.

Καταλήγοντας ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση οριστικοποίηση κι εφαρμογή στην πράξη του θεσμικού πλαισίου για την κεντρική (μεγάλης κλίμακας) αποθήκευση, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση ώριμων έργων αντλησοταμίευσης.

Πηγή capital.gr