Ιαπωνία: Σχεδιάζει έως και 45 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040

Ιαπωνία: Σχεδιάζει έως και 45 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040
Τρίτη, 15/12/2020 - 14:27

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να εγκαταστήσει 30 GW με 45 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040 με σκοπό τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi την Τρίτη, χωρίς να αναφέρει πηγές.

Εάν τα συγκεκριμένα σχέδια τεθούν σε εφαρμογή, θα καταστήσουν την Ιαπωνία παγκόσμιο ηγέτη στον υπεράκτιο αιολικό τομέα, καθώς επίσης κάνουν σαφείς τους στόχους της για τις ΑΠΕ, προσελκύοντας ενδεχομένως περισσότερες επενδύσεις στον τομέα.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει τα σχέδιά της αργότερα την Τρίτη, αφού καταλήξει σε συμφωνία με μια ομάδα αγνώστων εταιρειών. Αυτά τα σχέδια θα αποτελέσουν μέρος μιας «στρατηγικής για την πράσινη ανάπτυξη» που θα ξεκινήσει η κυβέρνηση στο τέλος του έτους, ανέφερε η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε το 2018 νομοθεσία με σκοπό την προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ανάπτυξης, αλλά από τότε δεν έχουν εγκριθεί μεγάλα έργα και ορισμένοι συμμετέχοντες στη βιομηχανία αναφέρουν ότι οι κανονισμού σχετικά με τις επενδύσεις είναι εξαιρετικά περίπλοκοι.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η χώρα, η οποία κατέχει την πέμπτη θέση στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στοχεύσει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Με πληροφορίες από: Reuters