Χατζηδάκης: Η αγορά των ΑΠΕ να προσαρμοστεί στις εξελίξεις

Χατζηδάκης: Η αγορά των ΑΠΕ να προσαρμοστεί στις εξελίξεις
Παρασκευή, 04/12/2020 - 19:39

Για προσαρμογή της αγορά των ΑΠΕ στις εξελίξεις της αγοράς ενέργειας έκανε λόγο κατά τη συζήτηση για το χωροταξικό και την τροπολογία που εισήγαγε το υπουργείο ο ΥΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ανέφερε, δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να γίνουν γιγάντιες επενδύσεις στις ΑΠΕ, αλλά θα πρέπει να προσαρμοστεί η αγορά των ΑΠΕ στις συνολικές εξελίξεις της αγοράς ενέργειας. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι χρήσιμες όχι μόνο για τους επενδυτές. Και είναι άλλο το κέρδος, άλλο το υπερκέρδος και άλλο το να πληρώνουν ες αεί οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μέτρα αυτά της στήριξης ίσχυαν στην αρχή, που υπήρχε και υψηλότερο κόστος στις ΑΠΕ και πλέον αποκλιμακώνονται με τους διαγωνισμούς και την ελεύθερη αγορά. "Αυτό κάνουμε, άλλαξαν οι συνθήκες, έπεσε το κόστος και πάμε σε μια σταδιακή προσαρμογή. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των παλιών επενδυτών και ότι είχε εγγυηθεί το κράτος, αλλά θέτουμε τα θεμέλια για να πέσουν οι τιμές. Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να κάνει κριτική για τις τιμές του ρεύματος και παράλληλα να προτείνει μέτρα που τις ανεβάζουν", σχολίασε.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως "το περίσσιο χαλάει το ίσιο. Αν κανείς υπερβεί κάποια μέτρα, οδηγείται η αγορά σε στρεβλώσεις σαν αυτές που ξεκινήσαμε να αντιμετωπίζουμε και υπονομεύουν το αφήγημα των ΑΠΕ, το οποίο αγκαλιάζουμε. Το μέλλον πρέπει να χτιστεί σε γερές βάσεις, άρα πάμε σε μια σταδιακή μετάβαση από απόλυτη προστασία και ταρίφες προς την ελεύθερη αγορά ώστε να περιοριστεί η επίπτωση στους καταναλωτές. Επίσης, θέλουμε να συμβάλουν οι ΑΠΕ στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Λέμε ότι θα πάμε σε διαγωνισμούς με τον τρόπο που περιγράφει το νομοσχέδιο, με ισχύ 350 μεγαβάτ για να υπάρξει ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές. Είναι κακό; Θα απολογηθούμε για αυτό;"