Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας πριμοδοτεί το κλείσιμο μονάδων παραγωγής ενέρειας με βάση τον άνθρακα

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας πριμοδοτεί το κλείσιμο μονάδων παραγωγής ενέρειας με βάση τον άνθρακα
Τρίτη, 01/12/2020 - 15:41

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου 4.788 (MW) εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα ενδέχεται να κλείσουν την 1η Ιανουαρίου 2021 ως μέρος της πολιτικής απομάκρυνσης των εκπομπών άνθρακα από την ενεργειακή αγορά της χώρας.

Η μέση πληρωμή που θα λάβουν οι φορείς εκμετάλλευσης για να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους είναι 66.259 ευρώ ανά MW, ανέφερε σε δήλωση η ρυθμιστική αρχή Bundesnetzagentur, προσθέτοντας ότι θα δαπανήσει συνολικά 317 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει την πλήρη απομάκρυνσή της από τον άνρθακα ως πηγή ενέργειας μέχρι το 2038.

Ξεχωριστά σχέδια αντιστάθμισης για τον τερματισμό λειτουργίας στη βιομηχανία καφέ άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει την εγχώρια εξόρυξη και καύση λιγνίτη, είναι ακόμη υπό εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κατάλογος των εγκαταστάσεων που επηρεάζονται από την απόφαση της γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας περιλαμβάνει το εργοστάσιο της σουηδικής εταιρείας Vattenfall με τις δύο εγκαταστάσεις Α και Β Moorburg κοντά στο Αμβούργο.

Τα υπόλοιπα εργοστάσια από τα συνολικά 11 είναι το Walsum 9 της Steag, το Westfalen και Ibbenbueren της RWE, , το Heyden της Uniper, το Brottewitz και Warburg της Suedzucker, το συγκρότημα Hoechst HKW της Infraserv, το Kraftwerk Hafen block 6 της Stadtwerke Bremen και το εργοστάσιο της Pfeifer & Langen στο Juelich.

Η Vattenfall δήλωσε του ότι οι αποζημιώσεις θα της επιτρέψουν να καταργήσει σταδιακά τις δύο μονάδες στο Moorburg νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Στην περίπτωση που οι εταιρείες αντιταχθούν στο κλείσιμό τους για λόγους ασφαλείας δικτύου, το Moorburg θα κλείσει το αργότερο την 1η Ιουλίου 2021. Η προθεσμία για τις ενστάσεις είναι μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2021.

Πηγή: Reuters