Οι απόψεις της ΔΕΗ για το πως θα αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου

Οι απόψεις της ΔΕΗ για το πως θα αυξηθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου
Πέμπτη, 26/11/2020 - 20:27

Επιστολή προς τη ΡΑΕ στο πλαίσιο της συμμετοχής της στη δημόσια διαβούλευση για το πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής 2021 – 2025 απέστειλε η ΔΕΗ.

Σε αυτή η ΔΕΗ τάσσεται υπέρ της χορήγησης κινήτρων στους καταναλωτές θα αποφέρουν τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης φυσικού αερίου, με ιδιαίτερη στόχευση στις περιοχές που γειτνιάζουν με το ενεργό δίκτυο διανομής.

Ακόμη, προτείνει να υπάρξει ένας συνδυασμός οικονομικής βιωσιμότητας και ισόρροπης από όλες τις απόψεις επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής. Πιο ειδικά, η ΔΕΗ στην επιστολή της προς την ΡΑΕ, αναφέρει πως μολονότι στις σχετικά λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής, ο αριθμός των δυνητικών καταναλωτών είναι μικρότερος από άλλες περιοχές, εν τούτοις, «η έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος σε αυτές θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων και σε περαιτέρω ανάπτυξη της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου», όπως τονίζει.

Τουτέστιν, θεωρεί πως πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι για την ένταξη περισσότερων καταναλωτών φυσικού αερίου και σε περιοχές που σήμερα δεν βρίσκονται στις προτεραιότητες των εταιρειών λιανικής.

Πιο κάτω στην ίδια επιστολή, καλεί τον Διαχειριστή να διερευνήσει τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης έργων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σύνδεσης σημείων και περιοχών κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως λόγου χάρη, σχολείων ή άλλων δημόσιων κτιρίων, σημειώνοντας πως αυτό εμπίπτει στους άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπει τη συμμετοχή των Διαχειριστών Δικτύων Διανομής σε «καθεστώτα επιβολής ενεργειακής απόδοσης.»

Τέλος η Δημόσια Επιχείρηση επισημαίνει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η χωροταξική και χρονική διασπορά ενδιαφέροντος από πλευράς των καταναλωτών και προτείνει ώστε, στο συνολικό κόστος σύνδεσης που επιβαρύνει τον καταναλωτή, να λαμβάνεται υπόψην η δυνατότητα μελλοντικών συνδέσεων και έτσι να αποφεύγεται η υπέρμετρη επιβάρυνσή του που προκύπτει από το κόστος σύνδεσης.

Και καταλήγει, εξηγώντας πως μια τέτοια μεθοδολογία, που επιβαρύνει τον επιμέρους μοναδικό καταναλωτή, καταλήγει να δρα ανασταλτικά στην προσέλκυση πελατών που δεν γειτνιάζουν άμεσα με τους υφιστάμενους αγωγούς, και κατ’ επέκταση λειτουργεί, επίσης ανασταλτικά, στην ανάπτυξη του δικτύου πέραν των κεντρικών αξόνων του.

Προς τούτο, η ΔΕΗ προκρίνει τη δημιουργία ενός μηχανισμού δίκαιης κατανομής του κόστους κάθε νέας σύνδεσης και στις δυνητικές, μελλοντικές, ενδιάμεσες συνδέσεις, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται προσωρινή επιβάρυνση του Διαχειριστή.