ΙΕΑ: Νέο ρεκόρ για τις ΑΠΕ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020

ΙΕΑ: Νέο ρεκόρ για τις ΑΠΕ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020
Δευτέρα, 16/11/2020 - 15:50

Ο ΙΕΑ, στη νέα έκθεση που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Πέμπτη, ως ενημέρωση της έκθεσης του Μαΐου, κάνει αναλύσεις και προβλέψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται νέο ρεκόρ στις προσθήκες αιολικής ενέργειας, με 200 megawatts εγκατεστημένης ισχύος παγκοσμίως, που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 90% της νέας ηλεκτρικής ισχύος.

«Φέτος περίπου το ήμισυ του συνόλου της νέας ηλεκτρικής ισχύος που προστίθεται στις παγκόσμιες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την ηλιακή φωτοβολταϊκή», δήλωσε ο Δρ Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ανακοίνωσε την έκθεση.

«Οι προβλέψεις μας για τα επόμενα πέντε χρόνια δείχνουν ότι αυτό το 50% της συνολικής νέας ισχύος μπορεί κάλλιστα να φτάσει στα δύο τρίτα των νέων προσθηκών ισχύος έως το 2025».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αποτελούν μεγάλο μέρος της αύξησης. Και οι δύο αναμένεται να αυξήσουν την αιολική και ηλιακή ισχύ τους κατά 30% καθώς οι προγραμματιστές προσπαθούν να ολοκληρώσουν τα έργα πριν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές πολιτικής.

Σε σύγκριση με την έκθεση του Μαΐου, ο IEA αύξησε την ανανεώσιμη ισχύ κατά 18% το 2020. Στην πρώτη έκθεση, ο οργανισμός προέβλεπε ότι η ανανεώσιμη ισχύς θα μειωνόταν για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή, διακοπών στην αλυσίδα εφοδιασμού και των lockdown, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο IEA προβλέπει επίσης 10% αύξηση το 2021 λόγω των έργων που έχουν καθυστερήσει και που η ανάπτυξή τους θα ξεκινήσει σε αγορές που ήταν ισχυρές πριν από την πανδημία. Ωστόσο, το 2022, προβλέπουν μια ελαφρά μείωση στις προσθήκες λόγω των αβεβαιοτήτων πολιτικής σε βασικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Με τις αυξήσεις τα επόμενα χρόνια, ο IEA αναφέρει ότι η εγκατεστημένη ηλιακή και αιολική ισχύς θα ξεπεράσει την ισχύ του φυσικού αερίου το 2023 και του άνθρακα το 2024 και ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2025 θα προσπεράσουν τον άνθρακα, ως τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

«Λίγο πριν το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ξεπεράσουν τον άνθρακα και θα είναι η νούμερο ένα πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Δρ Birol.

«Εάν σημαντικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, αλλάξουν τις πολιτικές τους για να κάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ισχυρότερες, οι ΑΠΕ θα προσπεράσουν τον άνθρακα ίσως και νωρίτερα από το 2024, μέχρι το 2025», πρόσθεσε.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσει να παράγει περίπου το ήμισυ της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, με την ηλιακή ενέργεια στη δεύτερη θέση και την ηλιακή στην τρίτη.

Πηγή: Leighton Schneider (ABC)