Enel Green Power: Οι εφαρμογές και τα οφέλη από τις ΑΠΕ

Enel Green Power: Οι εφαρμογές και τα οφέλη από τις ΑΠΕ
Παρασκευή, 13/11/2020 - 19:28

Στις εφαρμογές και τα οφέλη από τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά των ΑΠΕ αναφέρθηκε ο Απόστολος Πάνος, στο συνέδριο του energypress.gr για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας, «Renewable Storage Forum». Πρόκειται για τον επικεφαλής Ενεργειακής Διαχείρισης της Enel Green Power Hellas.

Ο κ. Πάνος χρησιμοποιώντας παραδείγματα από το εξωτερικό ανέδειξε εφαρμογές συστημάτων αποθήκευσης που έχουν προστιθέμενη αξία στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς target model τονίζοντας ότι η συμβολή τους είναι πολύπλευρη και επεκτείνεται σε συνέργειες οι οποίες εμπλέκουν και άλλους κλάδους όπως είναι ο κατασκευαστικός. Αναφερόμενος στην ενεργειακή διαχείριση ανέλυσε τα οφέλη των συστημάτων αποθήκευσης στη λειτουργία ενός ΦοΣΕ.

«Σε χώρες του εξωτερικού οι traders χρησιμοποιούν τη διαφοροποίηση στις τεχνολογίες (περιλαμβάνοντας από ΑΠΕ μέχρι και λιγνιτικές) δημιουργώντας ένα virtual power plant με μεγάλη ευελιξία στη διαχείρισή του και έτσι βελτιστοποιούν τη συμμετοχή τους στις εκάστοτε αγορές οδηγώντας έτσι στη μεγιστοποίηση του οφέλους. Είναι σημαντικό να τονιστεί η αναγκαιότητα να μπορεί ένα σύστημα αποθήκευσης να έχει τη δυνατότητα να παρέχει διαφορετικού είδους υπηρεσίες και να συμμετέχει ελεύθερα σε όποια αγορά μπορεί να επιφέρει επιπλέον έσοδο (όπως συμβαίνει π.χ στη Βρετανία)», σημείωσε σχετικά.

Σχολιάζοντας τα κίνητρα για την ανάπτυξη της αγοράς υπογράμμισε ότι «σε χώρες που δεν έχουν αναπτύξεις αγορές ενέργειας, ιδίως για σταθμούς αποθήκευσης όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι σύνηθες να αναπτύσσονται συστήματα φορολογικής και χρηματοοικονομικής στήριξης (π.χ μειωμένη φορολογία όπως στη Σουηδία, μείωση τελών όπως στη Γερμανία, επιχορηγήσεις κόστους επενδύσεων στην Αυστρία, λειτουργικές ενισχύσεις στην Ιρλανδία)».