PGE: Υψηλοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση με 6,5 GW υπεράκτιων αιολικών έργων και 3 GW ηλιακών

PGE: Υψηλοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση με 6,5 GW υπεράκτιων αιολικών έργων και 3 GW ηλιακών
Τετάρτη, 21/10/2020 - 16:07

Η πολωνική εταιρεία ενέργειας PGE σχεδιάζει την ανάπτυξη 3GW ηλιακής ενέργειας ως μέρος της νέας στρατηγικής της για αποανθρακοποίηση και για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Πέρα από τις ηλιακές φιλοδοξίες, τα σχέδια της PGE αφορούν και την επέκταση του χαρτοφυλακίου της χερσαίας αιολικής ενέργειας της εταιρείας κατά 1 GW. Επιπλέον, μέσα στην επόμενη δεκαετία, το επενδυτικό πρόγραμμα της PGE θα περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 2.5 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος. Ύστερα από το 2030, η εταιρεία σχεδιάζει την ανάπτυξη 1 GW επιπλέον υπεράκτιας αιολικής ισχύος με σχέδια για την περαιτέρω ανάπτυξη 3 GW.

Το εταιρεία δήλωσε επίσης ότι τα έργα μεγάλης κλίμακας θα συνοδεύονται από ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα αποθήκευσης ενέργειας τουλάχιστον 800 MW, για την υποστήριξη της «ασφαλούς και ευέλικτης» λειτουργίας του συστήματος ισχύος με την πρόσθετη ανανεώσιμη ισχύ.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGE, Wojciech Dąbrowski, δήλωσε:

«Στόχος μας είναι η κλιματική ουδετερότητα του Ομίλου PGE μέχρι το 2050. Για να το επιτύχουμε, επιταχύνουμε τη διαδικασία μετάβασης στην εταιρεία. Ήδη το 2030, ο Όμιλος PGE θα είναι μια εντελώς διαφορετική εταιρεία».

«Στον ορίζοντα του 2030, σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση στην παραγωγή με βάση την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μετατροπής του καυσίμου άνθρακα σε φυσικό αέριο στον τομέα της θέρμανσης. Το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο μετάβασης και η χρήση του θα παραμείνει δυνατή για περίπου 20 χρόνια. Οι επόμενες επενδύσεις σε πηγές φυσικού αερίου θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης εναλλακτικών τεχνολογιών. Το 2050 θα παρέχουμε στους πελάτες μας 100% πράσινη ενέργεια».