ΙΕΑ: Η ηλιακή ενέργεια ηγείται την ανάπτυξης των ΑΠΕ

ΙΕΑ: Η ηλιακή ενέργεια ηγείται την ανάπτυξης των ΑΠΕ
Τρίτη, 13/10/2020 - 13:03

Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα οδηγήσει στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ).

Σύμφωνα με το ετήσιο World Energy Outlook 2020 του ΙΕΑ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, η καθαρή ενέργεια θα αποτελέσει το 80% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σαφώς η υδροηλεκτρική ενέργεια παραμένει η μεγαλύτερη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, όμως η ηλιακή αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας που αυξάνεται συνεχώς, με την χερσαία και υπεράκτια αιολική ενέργεια να την ακολουθούν.

Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα υποστηρίζεται από πολιτικές και τεχνολογίες ωρίμανσης οι οποίες θα επιτρέπουν πολύ φθηνή πρόσβαση στο κεφάλαιο στις κορυφαίες αγορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση η ηλιακή ενέργεια είναι σταθερά φθηνότερη από τις νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα ή φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα τα ηλιακά έργα προσφέρουν μερικές από τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν καταγραφεί.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, δήλωσε:

«Βλέπω ότι η ηλιακή ενέργεια θα είναι ο νέος βασιλιάς των παγκόσμιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, η ηλιακή ενέργεια είναι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσει νέα ρεκόρ ανάπτυξης ετησίως μετά το 2022. Εάν οι κυβερνήσεις και οι επενδυτές εντείνουν τις προσπάθειές τους για καθαρή ενέργεια σύμφωνα με το Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης, η ανάπτυξη τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας θα είναι ακόμη πιο θεαματική - και εξαιρετικά ενθαρρυντική για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής πρόκλησης».

Η έκθεση αναφέρει πως το Σενάριο Αειφόρου Ανάπτυξης καταδεικνύει τον τρόπο έτσι ώστε ο κόσμος να μπει σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ενέργειας.

Όμως, υπογραμμίζει ότι η σημαντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να συνδυαστεί με ισχυρές επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα, διαφορετικά τα δίκτυα θα αποδειχθούν οι αδύναμοι κρίκοι στον μετασχηματισμό του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, με επιπτώσεις στην αξιοπιστία και την ασφάλεια του ηλεκτρικού εφοδιασμού.