WindEurope: Αναγκαία η χάραξη σαφούς πολιτικής για τα υβριδικά υπεράκτια αιολικά έργα

WindEurope: Αναγκαία η χάραξη σαφούς πολιτικής για τα υβριδικά υπεράκτια αιολικά έργα
Πέμπτη, 17/09/2020 - 13:18

Η WindEurope κάλεσε την ΕΕ να άρει τα εμπόδια που αφορούν τα υβριδικά διασυνοριακά υπεράκτια αιολικά έργα, σε συζήτηση που διοργανώθηκε από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, TenneT.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα αιολικά έργα τα οποία θα συνδεθούν σε διάφορες χώρες πρόκειται να αποτελέσουν το κλάδο του μέλλοντος. Ωστόσο, απαιτείται σαφής πολιτική για την απελευθέρωση των απαιτούμενων δυνατοτήτων.

«Αυτά τα έργα εξοικονομούν χρήματα και χώρο και βελτιώνουν τις ροές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο άμεσα, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αρχίσει να αναπτύσσει τέτοιου είδους έργα», δήλωσε ο Dickson.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αιολικής ενέργειας υποστηρίζει ότι τα υβριδικά έργα θα πρέπει να αντιστοιχούν σε 100-150 GW του συνόλου των 450 GW υπεράκτιων αιολικών έργων έως το 2050.

Μάλιστα, η TenneT σχεδιάζει να αναπτύξει έναν κόμβο στη Βόρεια Θάλασσα ως ένα σύνολο υβριδικών έργων. Η Δανία σχεδιάζει ήδη την κατασκευή υβριδικών έργων γύρω από 2 νησιά, ένα στη Βόρεια Θάλασσα και ένα στη Βαλτική, τα οποία αναμένει να υλοποιήσει μέχρι το 2030.

Τέλος η WindEurope ανέφερε:

«Η ΕΕ θα πρέπει να διευκολύνει αυτά τα έργα. Πρέπει να υπάρχει ένα ευνοϊκό πλαίσιο που να διευκρινίζει τις ρυθμίσεις της αγοράς για υβριδικά έργα και ταυτόχρονα να παρακινεί τους προγραμματιστές αιολικών πάρκων να επενδύσουν σε αυτά».

Φωτογραφία: WindEurope