ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πού θα διαθέσει τα κεφάλαια της ΑΜΚ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πού θα διαθέσει τα κεφάλαια της ΑΜΚ
Τετάρτη, 26/08/2020 - 13:23

Στην χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος στην καθαρή ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που άντλησε από την αύξηση κεφαλαίου ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή.

Πρόκειται για επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως του 1,5 δισ. που περιλαμβάνει έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι Κρήτης και την Αμφιλοχία. Όπως και την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων του Καφηρέα (Εύβοια) ισχύος 330 MW, της Ταράτσας (Βοιωτία) ισχύος 30 MW και της Ευρυτανίας ισχύος 67 MW.

Η εταιρεία κατάφερε με την έκδοση 4.556.757 νέων κοινών μετοχών να συγκεντρώσει κεφάλαια, ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για άντληση κεφαλαίων 50,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απόρροια του ισχυρού ενδιαφέροντος από διεθνή επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν δεσμευτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ανεβάζοντας το στόχο. Πρόκειται για τα Anavio Capital Partners LLP, Blackrock Inc, Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management από τα οποία τα περισσότερα τοποθετούνται για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, "κάτι που αποτελεί διπλή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για την Όμιλο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και για την ελληνική οικονομία" όπως ανέφερε, χθες, η εισηγμένη.

"Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, προσανατολισμένοι σε μεσομακροπρόθεσμες στρατηγικές τοποθετήσεις, εμπιστεύτηκαν τον Όμιλό μας, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικά του τομέα καθαρής ενέργειας, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία και δεσμεύθηκαν να διαθέσουν κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 68,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού μας προγράμματος στην καθαρή ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι επενδύσεις μας αφορούν νέα μεγάλα έργα του Ομίλου στην ελληνική αγορά και θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, την ελληνική οικονομία, την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα συνδράμουν την εθνική προσπάθεια για στροφή στις ΑΠΕ και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η επιτυχία της Εταιρείας μας, όμως, θα έχει σημαντικότατα οφέλη και για τους χιλιάδες μετόχους μας, που χρόνια τώρα μας εμπιστεύονται. Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ομίλου μας, καθώς ενισχύουν τα ίδια κεφάλαια και βελτιστοποιούν την κεφαλαιακή του διάρθρωση, αυξάνοντας τη διασπορά και εμπορευσιμότητα των μετοχών" δήλωσε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γ. Περιστέρης.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται πιο κοντά στο στόχο των 2.000 MW έργων από το σύνολο των χωρών που δραστηριοποιείται, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να διαμορφώνεται σε 1.390 MW.

Δημήτρης Δελεβέγκος, capital.gr