Κοινοπραξία Siemens και Dragados κερδίζει έργο για υπεράκτια σύνδεση δικτύου της TenneT

Κοινοπραξία Siemens και Dragados κερδίζει έργο για υπεράκτια σύνδεση δικτύου της TenneT
Τρίτη, 11/08/2020 - 15:55
Κοινοπραξία Siemens και Dragados κερδίζει έργο για υπεράκτια σύνδεση δικτύου της TenneT

Μια κοινοπραξία μεταξύ της Siemens και τη Dragados κέρδισε το συμβόλαιο για την εγκατάσταση σταθμών μετατροπής και καλωδίων για την υπεράκτια αιολική σύνδεση 900 MW, BorWin5, της TenneT στη γερμανική Βόρεια Θάλασσα.

Σημειώνεται ότι το BorWin5, αποτελεί τη μεγαλύτερη υπεράκτια σύνδεση δικτύου, μήκους 230 χιλιομέτρων και θα συνδέει το αιολικό πάρκο EnBW He Dreiht με το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, ενώ η έναρξη λειτουργίας του έχει προγραμματιστεί για το 2025.

Πρόκειται για τη δέκατη πέμπτη υπεράκτια σύνδεση δικτύου της TenneT στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας και τη δωδέκατη που αποτελεί σύνδεση συνεχούς ρεύματος. Επιπλέον, το BorWin5 είναι το δεύτερο έργο μετά το DolWin5 στο οποίο οι ανεμογεννήτριες θα συνδέονται απευθείας με την υπεράκτια πλατφόρμα BorWin Epsilon μέσω τριφασικών καλωδίων 66 kV, κάτι που αναιρεί την ανάγκη για σταθμούς μετασχηματισμού σε κάθε υπεράκτιο αιολικό έργο.

Σύμφωνα με την TenneT τα τριφασικά καλώδια 155 kV δεν απαιτούνται πλέον για τη σύνδεση της υπεράκτιας πλατφόρμας με αυτήν του αιολικού πάρκου. Μετά τη μετατροπή, η TenneT θα χρησιμοποιήσει ένα καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 230 χιλιομέτρων για τη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο σταθμό μετατροπής Garrel / Ost στην ξηρά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία συνεχούς ρεύματος χαμηλής απώλειας. Εδώ το συνεχές ρεύμα θα μετατρέπεται σε τριφασικό και θα τροφοδοτείται στο εξαιρετικά υψηλής τάσης δίκτυο.

Το BorWin5 αποτελεί την τέταρτη υπεράκτια σύνδεση δικτύου που εφαρμόζει η TenneT χρησιμοποιώντας τεχνολογία μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης στα ανοικτά του Μπόκουμ στη Γερμανία.

Πηγή: Renews