Γερμανία: Αύξηση της παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από τη Βόρεια Θάλασσα κατά 21% το πρώτο εξάμηνο του 2020

Γερμανία: Αύξηση της παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από τη Βόρεια Θάλασσα κατά 21% το πρώτο εξάμηνο του 2020
Τρίτη, 28/07/2020 - 15:16

Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς TenneT, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, μετέφερε 11,5 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από τα υπεράκτια γερμανικά αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας στην ακτή, μια αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με το 2019.

Η μεταφορά ενέργειας από τη Βόρεια Θάλασσα αντιπροσωπεύει το 15,6% της συνολικής παραγωγής αιολικής ενέργειας της χώρας, η οποία έφτασε τα 73,7 TWh κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020, δήλωσε η TenneT.

Προσθέτοντας τα 2,22 TWh από τα αιολικά πάρκα της Βαλτικής Θάλασσας, τα γερμανικά υπεράκτια αιολικά έργα παρήγαγαν συνολικά 13,73 TWh κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

«Η επέκταση και η ενσωμάτωση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι κεντρικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργός της TenneT, Tim Meyerjürgens.

«Με το Borssele alpha και - από τα μέσα Αυγούστου - το Borssele beta, θα έχουμε πλέον ολοκληρώσει με επιτυχία τις δύο πρώτες υπεράκτιες συνδέσεις στη Βόρεια Θάλασσα της Ολλανδίας», πρόσθεσε.

«Σημειώνουμε σταθερή πρόοδο στους βασικούς τομείς της καινοτομίας, της τυποποίησης και της αποδοτικότητας κόστους. Από τότε που η TenneT έθεσε το πρότυπο για καλώδια συνεχούς ρεύματος με μόνωση από πλαστικό στα 320 kV στον υπεράκτιο τομέα πριν από δέκα χρόνια, ορίζουμε ένα νέο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το μέλλον με υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος 525-kV και μεταφορά ισχύος 2 GW».

Η TenneT δήλωσε ότι δημιουργεί ένα τυποποιημένο καλωδιακό σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί σε τρία ακόμη γερμανικά έργα (BalWin1, 2 και 3) καθώς και σε δύο ολλανδικές συνδέσεις δικτύου (Ijmuiden Ver alpha και beta) έως το 2030.

Μέχρι το 2030, η TenneT στοχεύει να έχει συνδέσει στο δίκτυο 17 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος στη Γερμανία και 9,6 GW στις Κάτω Χώρες. Η τρέχουσα υπεράκτια μεταφορά ισχύος της εταιρείας στη Βόρεια Θάλασσα της Γερμανίας ανέρχεται στα 7.1 GW.

Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς δήλωσε επιπλέον ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον διάφορα έργα που σχετίζονται με το υδρογόνο, ειδικά όταν πρόκειται για την αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για αυτά.

Η εταιρεία έχει προτείνει κόμβους αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα για τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων από διάφορες χώρες, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τη χρήση υδρογόνου.