Γερμανία: Αναγκαία η ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την εφαρμογή της Στρατηγικής Υδρογόνου

Γερμανία: Αναγκαία η ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την εφαρμογή της Στρατηγικής Υδρογόνου
Παρασκευή, 17/07/2020 - 16:21

Η Γερμανία θα πρέπει να θέσει σε δημοπρασία νέες περιοχές για την ανάπτυξη έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς ο τομέας πρόκειται να να παρέχει ενέργεια συνολικής ισχύος 3 GW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου.

Η παραπάνω προτροπή προέρχεται από μια ομάδα γερμανικών οργανισμών ανανεώσιμης ενέργειας οι οποίοι είναι οι BWE, BWO, VDMA, WAB και το Γερμανικό Ίδρυμα Αιολικής Ενέργειας ανοικτής θάλασσας. Μάλιστα, έσπευσαν να υπογραμμίσουν τον κεντρικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Εθνική Στρατηγική Υδρογόνου (NWS) .

Έτσι, καθώς η Στρατηγική Υδρογόνου της Γερμανίας δίνει την ευκαιρία για τη χρήση περίπου 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, θα πρέπει να διερευνηθούν επιπλέον περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα οποία θα πρέπει μάλιστα να δημοπρατηθούν το συντομότερο δυνατό.

Σημείωσαν ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ναυτιλίας και Υδρογραφίας έχει ήδη ορίσει στο προσχέδιο για τις περιοχές ανάπτυξης αιολικών πάρκων τις δύο πρώτες τοποθεσίες, οι οποίες βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

Επιπλέον, οι ομάδες προειδοποίησαν ότι ο υπεράκτιος αιολικός τομέας της Γερμανίας βρίσκεται εντός ενός «χάσματος επέκτασης» το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μικρότερο, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 προστέθηκαν μόλις 219 MW νέας ισχύος.

Μάλιστα, οι 32 ανεμογεννήτριες που συνδέθηκαν στο δίκτυο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αποτελούν μόλις το 11% στης εγκατεστημένης ισχύος των 2 GW του 2015.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Deutsche Wind Guard, 1501 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 7,76 GW παρέχουν υπεράκτια αιολική ενέργεια στο γερμανικό δίκτυο, κάτι που σημαίνει πως ο ο στόχος της ομοσπονδιακή κυβέρνησης της Γερμανίας για επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για το 2020 έχει ήδη επιτευχθεί από το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Παρόλα αυτά, οι οργανισμοί ανανεώσιμης ενέργειας της Γερμανίας προειδοποιούν ότι το χάσμα θα πρέπει να καλυφθεί. Γι’ αυτό το λόγο η Γερμανία πρόκειται να θέσει μετά το καλοκαίρι ως νέο στόχο της την εγκατάσταση 20 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 και 40 GW έως το 2040.

Πηγή: renews.biz