Η αιολική ενέργεια αποτελεί το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση των περιοχών που βασίζονται στον άνθρακα

Η αιολική ενέργεια αποτελεί το κλειδί για την ενεργειακή μετάβαση των περιοχών που βασίζονται στον άνθρακα
Τετάρτη, 15/07/2020 - 13:30

Η έναρξη της νέας πλατφόρμας Just Transition εγκαινιάστηκε με συζήτηση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά για το δυναμικό της καθαρής ενέργειας σε περιοχές που βασίζονται στον άνθρακα και οι οποίες βρίσκονται πλέον σε μεταβατικό στάδιο. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της WindEurore, του Bloomberg New Energy Finance και της SolarPower Europe.

Η μετάβαση των οικονομιών υψηλής έντασης άνθρακα προς βιώσιμες μορφές παραγωγής ενέργειας θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη πραγματοποιεί μια δίκαιη μετάβαση που δεν αφήνει κανέναν πίσω. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει να παρέχει υποστήριξη για τη μετάβαση των περιοχών ορυκτών καυσίμων ήδη από το 2017 με την έναρξη των Περιφερειών Άνθρακα στην Πλατφόρμα Μετάβασης. Από τον Φεβρουάριο του 2020, η δράση υποστηρίζεται από τον μηχανισμό Just Transition, ο οποίος παρέχει οικονομική υποστήριξη σε αυτές τις περιοχές, μέσω του νέου ταμείου Just Transition.

Υπάρχουν σαφείς λόγοι για να θεωρείται η αιολική ενέργεια ως η μελλοντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για τις περιοχές άνθρακα που προχωρούν σε μια δίκαιη μετάβαση. Η χερσαία αιολική ενέργεια αποτελεί την πιο ανταγωνιστική μορφή καθαρής ενέργειας για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Μάλιστα, το Bloomberg New Energy Finance εκτιμά ότι έως το 2030 πρόκειται να προστεθούν 53 GW ανανεώσιμης ενεργειακής ισχύος σε χώρες που βασίζονται περισσότερο στον άνθρακα όπως είναι Πολωνία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Τα 30,5 GW της ισχύος θα προέρχονται από τη χερσαία αιολική ενέργεια και τα 4 GW από την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Αυτό θα μείωνε τις εκπομπές άνθρακα του ενεργειακού τομέα σε αυτές τις χώρες κατά το ήμισυ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας στην αιολική ενέργεια σε αυτές τις περιοχές έως το 2030.

Η αιολική ενέργεια συμβάλλει ήδη στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης μετάβασης. Η επένδυση στην αιολική ενέργεια βοηθά τις κοινότητες να αποκομίσουν τα οφέλη της τοπικής παραγωγής ενέργειας. Επίσης, τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν σημαντικά στην τοπική οικονομία μέσω των φόρων, καθώς αποτελούν σημαντικό μέρος των εσόδων για αρκετούς δήμους. Επιπλέον, σε μια εποχή αυξανόμενης αστικοποίησης, η αιολική ενέργεια είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία αξίας στις αγροτικές περιοχές. Υποστηρίζει την αναβάθμιση των περιοχών, συμβάλλει στην κοινωνική πρόνοια και την οικονομική ανάπτυξη, επιτρέποντας στους ντόπιους να παραμείνουν στην περιοχή τους για εργασία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός και τα σχέδια στα οποία μπορούν να διοχετεύονται τα χρήματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη δεν προβλέπουν την υποστήριξη ορυκτών καυσίμων βάσει του μηχανισμού, ενώ το Κοινοβούλιο άφησε την πόρτα ανοιχτή για υποστήριξη έργων φυσικού αερίου. Οι διαπραγματεύσεις για τις τελικές ρυθμίσεις θα συνεχιστούν το φθινόπωρο του 2020.

Πηγή: evwind.es