ΕΕ: Ενίσχυση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση

ΕΕ: Ενίσχυση της παραγωγής πράσινου υδρογόνου με στόχο τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση
Τετάρτη, 08/07/2020 - 17:14

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη μια στρατηγική για την αναβάθμιση των έργων ανανεώσιμου υδρογόνου σε τομείς που πλήττονται από τη ρύπανση χημικών και χάλυβα, ενώ παράλληλα πιέζει για παραγωγή και χρήση καθαρών καυσίμων, αλλά και για ενεργειακή απόδοση, με σκοπό να επιτύχει τον στόχο την ΕΕ για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα διυλιστήρια χρησιμοποιούν ήδη περίπου 8 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου κάθε χρόνο, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτού είναι το «γκρίζο» υδρογόνο, το οποίο παράγεται από φυσικό αέριο μέσω μιας διαδικασίας που εκπέμπει αέρια υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η προτεραιότητα της ΕΕ είναι η ενίσχυση του «πράσινου» υδρογόνου για να χρησιμοποιηθεί σε τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα. Αναγνωρίζει μάλιστα την ανάγκη για μια διαβαθμισμένη, σταδιακή προσέγγιση στην οποία το «μπλε» υδρογόνο θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Από το 2020 έως το 2024, αναμένεται να εγκατασταθούν στην ΕΕ ηλεκτρολύτες υδρογόνου 6 GW παράγοντας έως και 1 εκατομμύριο τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου.

Στη δεύτερη φάση, από το 2025 έως το 2030, θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 40 GW ηλεκτρολυτών υδρογόνου και θα παράγουν έως και 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου.

Οι αθροιστικές επενδύσεις σε ανανεώσιμο υδρογόνο στην Ευρώπη αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 180 και 470 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050 και μεταξύ 3 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για υδρογόνο με βάση τα ορυκτά άνθρακα.

Η ΕΕ δήλωσε επίσης ότι η ενεργειακή απόδοση θα είναι προτεραιότητα, μαζί με τη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και την προώθηση καθαρών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του ανανεώσιμου υδρογόνου, των βιώσιμων βιοκαυσίμων και του βιοαερίου. Επιπλέον, πρόκειται να εισαχθεί ένα νέο σύστημα ταξινόμησης και πιστοποίησης για ανανεώσιμα καύσιμα, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

Σημειώνεται ότι η στρατηγική δεν περιείχε νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν κατά το επόμενο έτος.

Πηγή: Reuters