Η Πολωνία αναβαθμίζει την πρότασή της για την ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Η Πολωνία αναβαθμίζει την πρότασή της για την ενίσχυση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας
Τετάρτη, 08/07/2020 - 16:13

Η κυβέρνηση της Πολωνίας δημοσίευσε ένα επικαιροποιημένο σχέδιο της πρότασής της για την προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα, αυξάνοντας τον όγκο της ισχύος που πρόκειται να λάβει υποστήριξη κατά την πρώτη φάση.

Η νέα πρόταση αυξάνει τη μέγιστη ισχύ στα 5,9GW από το 4,6GW που είχαν προταθεί στο προηγούμενο σχέδιο που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Πολωνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (PSEW).

Μάλιστα, η PSEW δήλωσε ότι τα 5.9GW αντιστοιχούν στο «πραγματικό δυναμικό των προηγμένων έργων, δηλαδή, εκείνων που έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία σύνδεσης ή πρόκειται να υπογράψουν στο άμεσο μέλλον, επιτρέποντας την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την υποστήριξη.

Μια δεύτερη φάση ανάπτυξης θα ξεκινήσει με τη δημοπρασία 2,5GW το 2025 και μία ακόμα αντίστοιχη δημοπρασία δύο χρόνια αργότερα.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο του Ιανουαρίου περιλάμβανε προγραμματισμένες δημοπρασίες το 2023 και το 2028, οι οποίες έχουν πέσει λόγω της αυξημένης ισχύος κατά την πρώτη φάση.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νέο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης προτεινόμενες λύσεις σχετικά με τη σύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο εθνικό δίκτυο.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι οι επενδυτές θα είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση της σύνδεσης μεταξύ έργων και του χερσαίου δικτύου.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η PSEW ο κρατικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς Polskie Sieci Elektroenergetyczne - θα έχει το «δικαίωμα προτίμησης σε περίπτωση πιθανής πώλησης από τον επενδυτή».

Πηγή: renews. biz