Iberdrola: Συμφωνία που της δίνει το πλειοψηφικό μερίδιο σε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Σουηδία

Iberdrola: Συμφωνία που της δίνει το πλειοψηφικό μερίδιο σε έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Σουηδία
Τρίτη, 23/06/2020 - 14:55

Η Iberdrola υπέγραψε συμφωνία που της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει πλειοψηφικό μερίδιο σε οκτώ έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Σουηδία, όπως ανακοίνωσε η ισπανική εταιρεία την Τρίτη.

Πρόκειται για συμφωνία της Iberdrola με τη σουηδική εταιρεία ενέργειας Svea Vind Offshore AB (SVO) για τη μελλοντική ανάπτυξη έως και 9GW υπεράκτιων αιολικών έργων ενέργειας στη Σουηδία.

Τα οκτώ έργα τα οποία περιλαμβάνονται στη συμφωνία βρίσκονται ήδη σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να τεθούν να λειτουργούν από το 2029 και μετά, σύμφωνα με την Iberdrola. Τα συγκεκριμένα έργα ομαδοποιούνται σε δύο γεωγραφικές περιοχές, στο Gavle όπου υπάρχουν έξι αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 5,1 GW και στο Oxelosund όπου υπάρχουν δύο αιολικά πάρκα με συνδυασμένη ισχύ 3,9 GW.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας η Iberdrola θα αναλάβει το πλειοψηφικό μερίδιο σε καθένα από τα υπεράκτια έργα που αναπτύσσονται.

Μάλιστα, το πρώτο έργο που έχει αναλάβει η Svea Vind Offshore, το Utposten 1, ισχύος 250MW βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού των περιβαλλοντικών αδειών, όπως δήλωσε η Iberdrola.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σουηδική κυβέρνηση στοχεύει στο 100% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2040.