Eurelectric: Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Eurelectric: Οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Τρίτη, 16/06/2020 - 20:21

Μία σειρά από προτάσεις υπέβαλε ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος Eurelectric σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προτάσεις της, Eurelectric περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οριζόντιες προτάσεις. Όπως για παράδειγμα προτεραιότητα και επιτάχυνση στις υποδομές χαμηλού άνθρακα στα πλαίσια των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης για την ανάκτηση των καθυστερήσεων και την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Να εγγυηθεί ένα εύρωστο ευρωπαϊκό σύστημα εκπομπών ρύπων με τον βαθμό γραμμικής μείωσης (LRF) και το ειδικό αποθεματικό σταθερότητας (MSR) ως τους δύο πυλώνες του κτλ.

Επίσης ορισμένες από τις προτάσεις αφορούν τον ηλεκτρισμό και την αειοφορία ή την ηλεκτροπαραγωγή και το περιβάλλον. Όπως για παράδειγμα η προτεραιότητα σε μια διασυστημική προσέγγιση για τον εξηλεκτρισμό των κτηρίων και των μεταφορών ως μέρος του επερχόμενου κύματος ανακαίνισης. Το να καταστρωθεί ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τις ΑΠΕ που θα προσφέρει ορατότητα και βεβαιότητα στους επενδυτές. Να εδραιωθεί μια γρήγορη διαδικασία που θα προσφέρει επαρκή χρόνο στις εταιρείες για να μπορούν να συμμορφώνονται με τα όρια ρύπων των αδειών τους και τις σχετικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας κτλ.

Σε ότι αφορά την αγορά και τις επενδύσεις ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος προτείνει να βεβαιωθεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πιο δεκτικό σε επενδύσεις έντασης κεφαλαίου, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να "κλειδωθούν" έργα με ορυκτά καύσιμα και να καταστήσουν πιο δύσκολο το στόχο του 2050.

Σε ότι αφορά τους καταναλωτές και υπηρεσίες λιανικής προτείνεται να εγκαθιδρυθούν κρατικά σχέδια στήριξης για τη διευκόλυνση των πληρωμών των καταναλωτών ώστε να περιοριστεί το χρέος, να δημιουργηθούν ταμεία από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα απαλύνουν το οικονομικό βάρος για τους προμηθευτές μέσα από προπληρωμές και αποζημιώσεις κτλ.