Η Νορβηγία ανοίγει δύο νέες περιοχές για υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η Νορβηγία ανοίγει δύο νέες περιοχές για υπεράκτια αιολική ενέργεια
Δευτέρα, 15/06/2020 - 13:04

Δύο νέες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων έδωσε προς εκμετάλλευση η Νορβηγία με βασιλικό διάταγμα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας πρόκειται για τις περιοχές Utsira Nord και Sørlige Nordsjø II, η μία εκ των οποίων βρίσκεται στα σύνορα με την Δανία.

Πιο συγκεκριμένα η περιοχή Utsira Nord θεωρείται κατάλληλη για την ανάπτυξη πλωτού αιολικού πάρκου, έργο το οποίο θεωρείται από το Νορβηγία το πιο ενδιαφέρον τεχνολογικά. Η περιοχή 1010 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία βρίσκεται κοντά στην ακτή είναι επαρκώς μεγάλη για την ανάπτυξη και άλλων έργων.

Από την άλλη, η περιοχή Sørlige Nordsjø II συνορεύει με τη Δανία στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και προορίζεται για την άμεση εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μία περιοχή έκτασης 2591 τετραγωνικών χιλιομέτρων και το βάθος της ευνοεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όμως θα μπορούσε επιπλέον να αναπτυχθεί και πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Τα όρια της ποσότητας παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έχουν ήδη καθοριστεί, με τα δύο πάρκα να μπορούν να παράγουν συνδυαστικά 4500 MW αιολικής ενέργειας.