Γερμανία: Στόχος η αύξηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040

Γερμανία: Στόχος η αύξηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040
Πέμπτη, 04/06/2020 - 12:53

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση της ισχύος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το 2040, ως μέρος της προσπάθειας απολιγνιτοποίησης της χώρας. Την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο παρουσίασε νομοσχέδιο που θέτει ως στόχο την εγκατάσταση 40 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος εντός της επόμενης εικοσαετίας, από τα περίπου 7,5 GW που είναι εγκατεστημένα επί του παρόντος. Επιπλέον προτάθηκε η αύξηση του στόχου που έχει τεθεί για το 2030, από τα 15 στα 20 GW.

Ο Ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Altmaier δήλωσε ότι ο νέος στόχος για την εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ενέργεια για το 2030 θα ενισχύσει το στόχο της Γερμανίας που είναι το 65% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς κατανάλωση να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βεβαίως, η παραγόμενη ισχύς από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Γερμανία επισκιάζεται από αυτή που προέρχεται από τα χερσαία αιολικά πάρκα της χώρας, η συνδυασμένη ισχύς των οποίων αγγίζει τα 54 GW.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι στηρίζει τον στόχο μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050 κάτι που αιτεί τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Δεδομένου ότι οι ΑΠΕ, είτε είναι αιολικές, είτε ηλιακές, εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες προτάθηκε η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου το οποίο αποθηκεύεται και μεταφέρεται εύκολα, ενώ παράλληλα η καύση του δεν απελευθερώνει αέρια υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.