Το Ισραήλ επενδύει στην ηλιακή ενέργεια

Το Ισραήλ επενδύει στην ηλιακή ενέργεια
Τρίτη, 02/06/2020 - 15:46

Το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την ενεργειακή του ανεξαρτησία μέσω του φυσικού αερίου στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα την επόμενη δεκαετία με νέο σχέδιο 22,8 δισεκατομμυρίων σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η τεράστια θαλάσσια έκταση εξόρυξης φυσικού αερίου Leviathan μαζί με άλλες εκτάσεις που ανακαλύφθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία στην υπεράκτια ζώνη του Ισραήλ όπως το Tamar, το Karish και το Tanin, αναμένεται να ενισχύσει την ενεργειακή ανεξαρτησία του Ισραήλ.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει σήμερα το 64% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ, ενώ η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αγγίζει μόλις το 5%, παρά την ευνοϊκή γεωγραφική θέση για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Yuval Steinitz, το Ισραήλ σχεδιάζει την αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στο 30% μέχρι το 2030.

Η χώρα θέτει στο επίκεντρο της ενεργειακής της πολιτικής την ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας ενώ θα εντείνει τις προσπάθειες για σταδιακή κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της καύσης άνθρακα μέχρι το 2026.

Νωρίτερα, μέσα στον Μάιο, η Αλγερία δήλωσε επίσης την εκκίνηση ηλιακών έργων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας για εξαγωγή, αλλά και για κάλυψη των αυξανόμενων οικιακών αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα.