Νέο έργο ηλιακής ενέργειας στην Πολωνία με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ

Νέο έργο ηλιακής ενέργειας στην Πολωνία με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ
Πέμπτη, 28/05/2020 - 14:19

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε χθες, Τετάρτη, δάνειο 18 εκατομμυρίων ευρώ στην πολωνική εταιρεία Energy Solar Projekty για την κατασκευή και λειτουργία 66 ανεξάρτητων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας.

Η συνολική ισχύς που θα παράγεται θα φθάσει περίπου τα 65,6 MW κάτι που σημαίνει ότι η ενέργεια που θα παράγεται από το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να τροφοδοτήσει 19.000 νοικοκυριά.

Το έργο έχει την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), του χρηματοοικονομικού πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη το οποίο διαχειρίζεται από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΤΕπ.


Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις βρίσκονται στη βόρεια Πολωνία, καλύπτοντας περιοχές στα Βοεβοδάτα της Δυτικής Πομερανίας, Πομερανίας, Βαρμίνσκο-Μαζούρσκι και Κουτσάβσκο-Πομόρσκι, με το μεγαλύτερο μέρος τους να καλύπτει τις τρεις πρώτες περιοχές.


Η συνολική ισχύς που θα παραχθεί τον πρώτο χρόνο θα φτάσει τα 68.000 MWh και θα συμβάλει στη μείωση 47.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Εκτιμάται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς όλων των ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Πολωνία κατά το 2019 άγγιξε τα 1,3 GW.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή ec.europa.eu/commission