AΠΕ: Υπερδιπλάσιες θέσεις εργασίας στην ΕΕ σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα

AΠΕ: Υπερδιπλάσιες θέσεις εργασίας στην ΕΕ σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα
Δευτέρα, 25/05/2020 - 20:39

Τις στοχεύσεις της Κομισιόν αναφορικά με τον κλάδο των νέων έργων ΑΠΕ παρουσίασε η Επίτροπος Ενέργειας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Επίτροπο τα νέα έργα ΑΠΕ αποφέρουν υπερδιπλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με των ορυκτών καυσίμων, ενώ παραδέχτηκε το πλήγμα που δέχτηκαν οι ΑΠΕ λόγω της πανδημίας, αλλά το χαρακτήρισε πρόσκαιρο.

Σύμφωνα με την επίτροπο, μέσα στο καλοκαίρι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη νέα της στρατηγική για τα υπεράκτια αιολικά. Τόνισε σχετικά ότι στο μέλλον τα έργα αυτού του είδους θα είναι διασυνοριακά, θα απαιτούν πιο περίπλοκη ενσωμάτωση στα δίκτυα και θα βασιστούν σε πιο λεπτομερή χωροταξικό σχεδιασμό. Η στρατηγική έχει στόχο να δώσει απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις με γνώμονα τη διατήρηση της ευρωπαϊκής υπεροχής στον κλάδο.

Ακόμα ένα παράδειγμα διασυνοριακής συνεργασίας στις ΑΠΕ είναι άλλωστε η πρόσφατη πρωτοβουλία της Ε.Ε. που δίνει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να επενδύουν σε έργα ΑΠΕ στο έδαφος άλλου κράτους-μέλους και να προσμετράται το αποτέλεσμα στη δική τους συμβολή προς το στόχο του 2030.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η εξέταση των εθνικών ενεργειακών και κλιματικών σχεδίων θα γίνει μετά το καλοκαίρι, καθώς αριθμός τους έχει καθυστερήσει.