EE: Έγκριση στήριξης 550 εκατομμυρίων ευρώ σε εγκαταστάσεις βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία

EE: Έγκριση στήριξης 550 εκατομμυρίων ευρώ σε εγκαταστάσεις βιομάζας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία
Τετάρτη, 20/05/2020 - 17:37

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία σε υφιστάμενες και υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις βιομάζας.

Οι εγκαταστάσεις που επωφελούνται θα λάβουν στήριξη με τη μορφή πριμοδότησης η οποία θα καλύπτει το πρόσθετο λειτουργικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα σε σύγκριση με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδα άνθρακα.

Η Επιτροπή αξιολόγησε τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος της Δανίας βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του 2014 σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια Διαπιστώθηκε ότι το σχέδιο είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η μετάβαση των εγκαταστάσεων βιομάζας στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο τη Δανία θα επιτύχει το στόχο της για παραγωγή του 55% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, καθώς και την καταάργηση του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το ίδιο έτος.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πλάνο της Δανίας θα ενισχύσει τους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους της ΕΕ καθώς και τους στόχους που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή