EE: Τα κράτη μέλη καλούν για οικονομική ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων

EE: Τα κράτη μέλη καλούν για οικονομική ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων
Τρίτη, 21/04/2020 - 14:15

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν υψηλότερη χρηματοδότηση για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση «Χρηματοδοτώντας την κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ: το ανεκμετάλλευτο δυναμικό των περιφερειακών κονδυλίων», η οποία δημοσιεύθηκε από την CAN ή αλλιώς το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα στην Ευρώπη, διαπίστωσε ότι μόνο το 9,7% των τρεχόντων κονδυλίων της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 έχουν επενδυθεί σε καθαρή ενέργεια υποδομή.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να «επανεξετάσουν επειγόντως» τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 εάν επιθυμούν σοβαρά να γίνει πράξη η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ ενισχύουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις που μπορούν να τονώσουν τη οικονομική ανάκαμψη.

Η έκθεση σημειώνει ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης που συζητούνται και δρομολογούνται επί του παρόντος είναι «περισσότερο αναγκαία» για την ενίσχυση της υγείας και την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε απ΄την πανδημία του κορωνοϊού.

Τονίζει όμως ότι μόλις αποκατασταθεί η «βασική λειτουργία» των οικονομιών της ΕΕ, οι χώρες θα πρέπει να επεξεργαστούν «μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια» που θα δίνουν προτεραιότητα στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Ο Markus Trilling,συντονιστής της οικονομικής πολιτικής και των επιχορηγήσεων της CAN Europe, δήλωσε: «Καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίζουν τώρα πώς θα επενδύσουν την επόμενη γενιά κονδυλίων της ΕΕ, θα πρέπει να επενδύσουν τα χρήματα τον σωστό τομέα».

«Για την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για κλιματική ουδετερότητα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει συνεχώς να ανακατευθύνουν τα κονδύλια στη δράση για το κλίμα και όχι στα ορυκτά καύσιμα. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες».

Η έκθεση αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα λεγόμενα «επιχειρησιακά προγράμματα», τα οποία συντάχθηκαν, ως «κλειδί για την καθοδήγηση» των επενδύσεων περιφερειακής ανάπτυξης υπέρ των στόχων ΕΕ για το κλίμα.

Ο Trilling πρόσθεσε: «Οι στοχευμένες επενδύσεις για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της Ευρώπης.

«Γι 'αυτό, τα μελλοντικά κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να κατευθυνθούν σε υποδομές που στοχεύουν στην απαλλαγή όλων των τομέων της οικονομίαςαπό τον άνθρακα, όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή η κίνηση θα φέρει μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη οικονομικήενίσχυση που θα κάνει τις κοινωνίες μας ανθεκτικές σε μελλοντικά σοκ».

Η CAN Europeσημείωσε ότι ο επόμενος προϋπολογισμός της ΕΕ, για την περίοδο 2021-2027, «πρέπει να επικεντρωθεί στις δράσεις για το κλίμα πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα, επενδύοντας το 40% στους κλιματικούς στόχους. Πρέπει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη υποστήριξη σε έργα ενεργειακής απόδοσης και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στέγασης και κινητικότητας. "

Η ΜΚΟ δήλωσε ότι αυτή η πολιτική θα επιτρέψει στην ΕΕ και ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειές της, να «υλοποιήσει τον στόχο για κλιματική ουδετερότητας που συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ πέρυσι, και να τεθεί ένας νέος και φιλόδοξος στόχος για το κλίμα μέχρι το 2030».