Η πολιτική μείωσης του άνθρακα είναι ευκαιρία για επικράτηση των ΑΠΕ

Η πολιτική μείωσης του άνθρακα είναι ευκαιρία για επικράτηση των ΑΠΕ
Τρίτη, 14/04/2020 - 15:12

Για περισσότερο από έναν αιώνα ο άνθρακας έχει ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας όντας μια φτηνή, αξιόπιστη και κατανοητή τεχνολογία, αναφέρει ο George Hiltonο αναλυτής της IHS Markit. Η εγκατάλειψη της χρήσης άνθρακα για παραγωγή ενέργειας στο πλαίσιο των παγκόσμιων προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, πρόκειται να αλλάξει ριζικά το ενεργειακό τοπίο και θα αφήσει ένα σημαντικό κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Η τελευταία μελέτη της IHS Markit“Multi-techmitigationcasescenario”προβλέπει ότι μέχρι το 2030 η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα θα μειώνεται τουλάχιστον κατά 30 GWετησίως.

Στην Ισπανία, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας άνθρακα πρόκειται να μειώσουν την παραγωγή από τα 10 GW σε λιγότερο από 1 GW μέχρι το 2030. Μάλιστα, η ισπανική εταιρεία Endesa, η οποία διαχειρίζεται τα 13,7 GW των εργοστασίων παραγωγής θερμικής ενέργειας της χώρας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να αντικαταστήσει μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στην Ανδόρρα ισχύος 1,1 GW με ηλιακή, αιολική και αποθηκευμένη ενέργεια ισχύος 1,7 GW.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση μπορεί παρουσιάζει μια σταδιακή αλλαγή στις επιχειρησιακές και επενδυτικές πρακτικές στον τομέα της ενέργειας, που ευνοούν την πράσινη τεχνολογία, αλλά αυτό είναι απίθανο να εφαρμοστεί ευρέως. Αντ 'αυτού, η πλέον πιθανή περίπτωση είναι ένα μίγμα πηγών ενέργειας (δηλαδή φυσικού αερίου, ηλιακής και αιολικής ενέργειας) να καλύψει το κενό που αφήνει ο άνθρακας.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να παρέχουν τη διαθεσιμότητα και τη αξιοπιστία που παρέχει ο άνθρακας σε λογικές τιμές έως 2030. Ωστόσο, ο συνδυασμός μιας ευρείας γκάμας ΑΕΠ με την αποθηκευμένη ενέργεια μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες εξισορροπώντας και τις τιμές στην αγορά ενέργειας.