Αντίκτυπος Covid-19: Νίκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι του πετρελαίου και του αερίου

Αντίκτυπος Covid-19: Νίκη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι του πετρελαίου και του αερίου
Πέμπτη, 09/04/2020 - 22:09

Η πανδημίατου κορωνοϊούπλήττει σημαντικά και τον χώρο της ενέργειας με τις τιμές του πετρελαίου και του αερίου να βρίσκονται σε πτώση και διάφορα επενδυτικά έργα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων να ακυρώνονται.

Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά τη στροφή της αγοράς προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως στην αιολική, την ηλιακή και την υδροηλεκτρική.

Η μεγάλη πτώση των τιμών των καυσίμων μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ή ακόμη και ακύρωση επενδύσεων ύψους περίπου 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον κόσμο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Wood Mackenzie. Το lockdownπου επέφερε η πανδημία οδήγησε στη μείωση την τιμής του αργού πετρελαίου κατά 53% και το ίδιο συνέβη και στην τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ)

Σύμφωνα με έκθεση της IHS Markit, τομεγαλύτερο πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου λόγω της πανδημίας θα το υποστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την περίοδο 2020-2021. Κατά το επόμενο έτος είναι πιθανή η μείωση της παραγωγής αρκετών εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως. Η συσσώρευση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο πλεόνασμα που καταγράφηκε ποτέ, το οποίο θα κυμαίνεται από 800 εκατομμύρια έως 1,3 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Αυτή η μείωση των δαπανών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα ωφελήσει την αγοράτων ανανεώσιμωνπηγών ενέργειας, καθώς τα κεφάλαια στήριξης που θα επενδυθούν μετά την πανδημία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς τα πράσινα έργα.

Η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία φέτοςκαι το lockdownφαίνεται να ενισχύει την ανάγκη χρήσης τους. Σύμφωνα με μια έκθεση των New York Times, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να καλύψουν σχεδόν το 21% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες φέτος.

Και παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, τα στελέχη και οι αναλυτές των εταιριών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναμένουν τηνεπιπλέον αύξησή τους κατά το 2020 και 2021, ενώ οι εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό πλήγμα που τους επέφερε η πανδημία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι συνήγοροι της πράσινης ενέργειας ήδη ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση Trump να εξετάσει σοβαρά την επιπλέον χρηματοδότηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.