Αύξηση παραγωγής της πράσινης ενέργειας κατά το 2019

Αύξηση παραγωγής της πράσινης ενέργειας κατά το 2019
Τρίτη, 07/04/2020 - 19:05

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χτίστηκαν το 2019 χρησιμοποίησαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσιάζοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Τα νέα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) επιβεβαιώνουν πως η ηλιακή, η αιολική και άλλοι τύποι πράσινης ενέργειας παρέχουν περισσότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας ενέργειας.

Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. μειώνονται, εν τούτοις ο αριθμός των εργοστασίων άνθρακα και αερίου αυξήθηκαν στην Ασία, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Στη Μεση Ανατολή, η οποία κατέχει το 50% των αποθεμάτων πετρελαίου, μόλις το 26% των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χτίστηκαν είναι ανανεώσιμες.

Σύμφωνα με τον IRENA, αλλά οι παγκόσμιες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να διπλασιαστούν μέχρι το 2030 για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Όσο πιο θετική είναι η πορεία που σημειώνεται στον ενεργειακό χώρο, τόσο περισσότερο απαιτείται να να συνδεθεί η παγκόσμια ενέργεια με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική εξυγίανση σημειώνει ο Francesco LaCamera, γενικός διευθυντής του IRENA. Τονίζει μάλιστα ότι τα οικονομικά πακέτα στήριξης που σχεδιάζονται από τις κυβερνήσεις για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία θα πρέπει να δωθούν, σε ό,τι αφορά την ενέργεια, στις πράσινες πρωτοβουλίες και όχι τα ορυκτά καύσιμα. «Σε απάντηση της σημερινή κρίσης, οι κυβερνήσεις στρέφονται προς βραχυπρόθεσμες λύσεις. Παρόλα αυτά οι διακρίσεις μεταξύ βραχυπρόθεμων, μεσοπρόθεσμων και μακρυπρόθεσμων προκλήσεων μπορεί να είναι απατηλές. Η πανδημία δείχνει ότι οι οι καθυστερημένες ενέργειες φέρνουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες».

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου πλήττεται από τη μείωση της ζήτησης από ταlockdown που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και από τον άγριο πόλεμο τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας και Η.Π.Α. Ο LaCamera υποστηρίζει ότι οι ΑΠΕ είναι οικονομικά αποδοτικές πηγές ενέργειας που προστατεύουν τους καταναλωτές και τις αγορές ενέργειας από την αστάθεια. Και πράγματι, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αποτελούν τη φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας στα τρία τέταρτα του κόσμου.

Τα στοιχεία του IRENAδείχνουν ότι η η παραγωγή της ανανεώσιμης ενέργειας μειώθηκε ελάχιστα κατά το 2019, από τα 179 GW στα 176 GW – όμως το ίδιο συνέβη και στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Όμως, οι εγκαταστάσεις παραγωγής πράσινης ενέργειας αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 7,6%.


Η ηλιακή ενέργεια παρέχει το 55% της παραγωγής πράσινης ενέργειας, και οι περισσότερες εγκαταστάσεις παραγωγής της εντοπίζονται στην Ασία, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Σημαντικήαύξηση παρατηρήθηκε και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ουκρανία.

Ακολουθεί η αιολική ενέργεια η οποία αποτελεί το 34% του συνόλου, με σχεδόν το μισό να παράγεται στην Κίνα και σημαντικό ποσοστό στις ΗΠΑ. Το 95% της παραγόμενης αιολικής ενέργειας προέρχεται από χερσαίες ανεμογεννήτριες.

Άλλες πράσινες τεχνολογίες όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η βιοενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια και η θαλάσσια ενέργεια αναπτύσσονται σταδιακά. Μάλιστα η γεωθερμική ενέργεια, όσο περιορισμένη και αν είναι σε σχέση με την ηλιακή και την αιολική, αναπτύσσεται σιγά-σιγά με την Τουρκία, την Ινδονησία και την Κένυα να ανοίγουν το δρόμο.

Πηγή:Τhe Guardian.