Αναστολή εργασιών στο Πτολεμαΐδα V. Τι ζητά το Επιμελητήριο Κοζάνης, η κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου οικοδόμων – ΣΕΕΕΝ και η ικανοποίηση Κασαπίδη

Αναστολή εργασιών στο Πτολεμαΐδα V. Τι ζητά το Επιμελητήριο Κοζάνης, η κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου οικοδόμων – ΣΕΕΕΝ και η ικανοποίηση Κασαπίδη
Τρίτη, 31/03/2020 - 17:52
Το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς άμεση λήψη μέτρων στήριξης των κατασκευαστικών-τεχνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που πλήττονται από την αναστολή των εργασιών του έργου της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V»

Το Επιμελητήριο Κοζάνης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς άμεση λήψη μέτρων στήριξης των κατασκευαστικών-τεχνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που πλήττονται από την αναστολή των εργασιών του έργου της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V»

Με αφορμή την αναστολή των εργασιών του έργου «Πτολεμαίδα V», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Νικόλαος Σαρρής, απέστειλε επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία ζητεί να υπαχθούν άμεσα στα ισχύοντα ευνοϊκά μέτρα οικονομικής στήριξης, που λαμβάνει η Κυβέρνηση, και όλες οι κατασκευαστικές και τεχνικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή του έργου αυτού, καθώς και οι εργαζόμενοί τους.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Η αναστολή της λειτουργίας του εργοταξίου κατασκευής της V Μονάδας της ΔΕΗ για 30 ημέρες, που αποφασίστηκε με τη σχετική απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά, αποτελεί πράξη σημαντική για την αποτροπή της μετάδοσης και διασποράς του Κορωνοϊού στους εκατοντάδες εργαζόμενους στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις του έργου και για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή μας και κατ’ επέκταση του κοινωνικού συνόλου.

Ωστόσο, η αναγκαία αυτή εξέλιξη, που θέτει υποχρεωτικά εκτός εργασίας όλες τις επιχειρήσεις, κατασκευαστικές -τεχνικές, που δραστηριοποιούνταν στο έργο «Πτολεμαΐδα V» και τους εργαζομένους τους, τους οποίους και θα πρέπει να διατηρήσουν, συνεπάγεται την επιτακτική ανάγκη άμεσης συμπερίληψης αυτών στις κατηγορίες των επιχειρήσεων που θα πρέπει να τύχουν οικονομικής στήριξης, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.

Το Επιμελητήριο μας, ήδη έχει γίνει αποδέκτης της αγωνίας και της ανησυχίας που εκφράζουν οι επιχειρήσεις αυτές των οποίων οι δραστηριότητες στην ουσία παύουν.

Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη τόσο η υπαγωγή των εργαζομένων του έργου της V μονάδας της ΔΕΗ στην ευνοϊκή ρύθμιση της λήψης των 800 ευρώ μέσω, του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όσο και κυρίως της υπαγωγής στους ΚΑΔ που πλήττονται και των ΚΑΔ όλων των επιχειρήσεων που εργάζονται στην κατασκευή του.

Με έκδηλη ανησυχία για την «επόμενη ημέρα», αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς και την ανασφάλεια των επιχειρήσεων – μελών μας, που στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας, έχοντας την υποχρέωση συνάμα να αμυνθούν με κάθε τρόπο για την καταπολέμηση του «αόρατου εχθρού», με ατομική και συλλογική ευθύνη, παρακαλούμε για την ικανοποίηση του αιτήματος που σας υποβάλλουμε, στα πλαίσια του ρόλου μας ως του πλέον αξιόπιστου συμβούλου της Πολιτείας για θέματα οικονομικής και επιχειρηματικής σταθερότητας και ανάπτυξης».

Κοινή ανακοίνωση του Συνδικάτου οικοδόμων – ΣΕΕΕΝ: “Να στηριχτούν με άμεσα μέτρα οι εργαζόμενοι στην υπό αναστολή κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V”

Η επιβεβλημένη αναστολή εργασιών στο εργοτάξιο κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα που να διασφαλίζουν την επιβίωση των εργαζομένων και μικρών επαγγελματιών, των οικογενειών τους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ημέρες τώρα, και πριν πάρει την απόφαση η κυβέρνηση για αναστολή 30 ημερών των εργασιών στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των σωματείων τους είχαν παρθεί κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας. Παρόλα αυτά το εργοτάξιο με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών θα μπορούσε να γίνει σημείο διασποράς του ιού με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, με τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, την χρόνια και βεβαρημένη κατάσταση του αναπνευστικού των εργαζομένων στην περιοχή μας κοκ.

Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει:

  1. Να δοθεί το επίδομα στους εργαζόμενους που εργάζονται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό.
  2. Να δοθεί το επίδομα στους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους μικρούς επαγγελματίες που απασχολούνται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό.
  3. Καμία απόλυση εργαζομένων, όχι στους εκβιασμούς και τις απειλές. Να κηρυχτούν παράνομες όσες απολύσεις, αν και εφόσον έγιναν, από 1/3/2020 και μετά.
  4. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V έως και 30/3/2020 όπως επίσης και στους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είχαν «απομακρυνθεί» από το εργοτάξιο για προληπτικούς λόγους τις τελευταίες 15 ημέρες.
  5. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντεργατικές διατάξεις που επέβαλλε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
  6. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
  7. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
Γ. Κασαπίδης: “Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και την ανακούφιση μου με την απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά για την αναστολή της λειτουργίας του εργοταξίου της Μονάδας V της ΔΕΗ για 30 ημέρες”

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης για την αναστολή της λειτουργίας του εργοταξίου της Μονάδας V ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και την ανακούφιση μου με την απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιά για την αναστολή της λειτουργίας του εργοταξίου της Μονάδας V της ΔΕΗ για 30 ημέρες. Αποτελούσε αίτημα όλων των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και το εξέφρασαν όλοι οι Βουλευτές αλλά και φορείς της Π.Ε. Κοζάνης. Το συζητήσαμε και στο προχθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, ενώ το είχα ήδη αιτηθεί εγγράφως με επιστολή μου (Α.Π.43286/23-3-2020) προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.Η.

Με την απόφαση αυτή αποτρέπεται πιθανότητα μετάδοσης και διασποράς του ιού μεταξύ εκατοντάδων εργαζομένων στο χώρο του εργοταξίου αλλά και ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία».