ΕΛΕΤΑΕΝ: Χρονιά των ρεκόρ το 2019 για την Αιολική ενέργεια. Εγκαταστάθηκαν 727 νέα μεγαβάτ αιολικών πάρκων

ΕΛΕΤΑΕΝ: Χρονιά των ρεκόρ το 2019 για την Αιολική ενέργεια. Εγκαταστάθηκαν 727 νέα μεγαβάτ αιολικών πάρκων
Δευτέρα, 27/01/2020 - 12:10

Εκατοντάδες καλεσμένοι από το χώρο της αιολικής ενέργειας έδωσαν το παρών στην ετήσια εκδήλωση και της κοπής πίτας της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαδακάκος ανέφερε ότι το 2019 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ νέων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων, αφού εγκαταστάθηκαν 727 νέα μεγαβάτ αιολικών πάρκων, ρεκόρ σχεδόν υπερτριπλάσιο του μέσου όρου των νέων εγκαταστάσεων των προηγούμενων ετών.

Κατά την περυσινή χρονιά ωστόσο, δεν έσπασε μόνο το ρεκόρ των νέων εγκαταστάσεων αλλά είχαμε και τέσσερις ακόμη πρωτιές:

1. Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της ελληνικής αγοράς. Πρόκειται για το έργο της Enel Green Power στον Καφηρέα με ισχύ 154,1 MW.

2. Υλοποιήθηκε το πρώτο έργο repowering παλιού αιολικού πάρκου της ΔΕΗ, όπου εγκαταστάθηκαν νέες ανεμογεννήτριες μεγαλύτερης ισχύος. Το αιολικό πάρκο που ανακαινίστηκε έχει νέα ισχύ 12,8 MW.

3. Το επόμενο ρεκόρ αφορά στον μεγαλύτερο ρότορα που έχει τοποθετηθεί σε πάρκο στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ρότορα μήκους 136 μέτρων, που εγκαταστάθηκε σε πάρκο στη Δ. Μακεδονία. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δείχνει ότι στη χώρα μας απορροφώνται με επιτυχία οι νέες τεχνολογίες της αιολικής αγοράς.

4. Και το τελευταίο ρεκόρ αφορά στην χαμηλότερη τιμή που κατακυρώθηκε για αιολικό πάρκο στο πλαίσιο των διαγωνισμών που διοργανώνει η ΡΑΕ για τις ΑΠΕ. Συγκεκριμένα η τιμή που κατακυρώθηκε ήταν 57,74 ευρώ η μεγαβατώρα, σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση χονδρεμπορική τιμή (ΟΤΣ) της αγοράς ηλεκτρισμού.

Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, προανήγγειλε ότι τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε διαβούλευση το νέο οριζόντιο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες διατάξεις για τις ΑΠΕ, οι οποίες προήλθαν μετά από διάλογο με την αγορά. Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε επανάσταση την αντικατάσταση της άδειας παραγωγής με την απλή γνωστοποίηση που θα γίνεται στο ηλεκτρονικό μητρώο, που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την απλοποίηση των ΑΕΠΟ, θα δημιουργήσουν ένα τελείως διαφορετικό τοπίο για τις ΑΠΕ.

Την εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ χαιρέτισαν επίσης ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο υφυπουργός ενέργειας Δ. Οικονόμου, η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου, ο βουλευτής και τομεάρχης ενέργειας του ΚΙΝΑΛ Γ. Αρβανιτίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σ. Λίβανος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Σ. Κυμπουρόπουλος.