«Πράσινη» στροφή της ΔΕΗ με εκτίναξη ισχύος των ΑΠΕ. Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. το business plan της επιχείρησης, σήμερα η παρουσίασή του

«Πράσινη» στροφή της ΔΕΗ με εκτίναξη ισχύος των ΑΠΕ. Εγκρίθηκε από το Δ.Σ. το business plan της επιχείρησης, σήμερα η παρουσίασή του
Δευτέρα, 16/12/2019 - 10:40

Τη μαζική «πράσινη» στροφή της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) περιλαμβάνει το νέο business plan της επιχείρησης που ενέκρινε την Παρασκευή το Δ.Σ., καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θέτει ως στόχο την αύξηση εντός της επόμενης 5ετίας πάνω από έξι φορές της εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ. Παράλληλα, το business plan, το οποίο εκπονήθηκε από τη McKinsey και θα παρουσιασθεί σήμερα Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου, περιλαμβάνει ένα «επιθετικό» πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, με τη σταδιακή απόσυρση έως το 2023 όλων των μονάδων που λειτουργούν σήμερα, ώστε με το «σβήσιμο» και της «Πτολεμαΐδα V» μέχρι το 2028 να μηδενισθεί η συμμετοχή του καυσίμου στο ενεργειακό μίγμα.

Στην κατακόρυφη ενίσχυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, ως βασικό άξονα του καινούριου επιχειρηματικού σχεδίου, είχε αναφερθεί την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, από το βήμα της εκδήλωσης Invest in Greece της Capital Link. Μάλιστα, είχε επισημάνει χαρακτηριστικά πως στόχος είναι «η μετεξέλιξή της από ουραγό σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ».

Σε αυτό το πλαίσιο, στο business plan φέρεται να τίθεται ο στόχος αύξησης των μονάδων ΑΠΕ της επιχείρησης στα επίπεδα του 1 GW σε μία πενταετία. Ένα νούμερο που, με δεδομένο ότι η «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύς της κινείται αυτήν τη στιγμή στα 150 MW, σημαίνει πως η ΔΕΗ θα μεγεθύνει πάνω από έξι φορές το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της.

Έσοδα μέσω ΔΕΔΔΗΕ

Όσον αφορά τα απαιτούμενα κεφάλαια, η ΔΕΗ αναμένεται να αξιοποιήσει ένα μέρος των εσόδων που εκτιμάται ότι θα αποκτήσει από τη μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η οποία θα «τρέξει» εντός του 2020, όπως έχει δηλώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προς αυτή την προοπτική αναμένεται να συμβάλουν επίσης και συμπράξεις με ξένους ενεργειακούς ομίλους, καθώς μεγάλοι Ευρωπαίοι «παίκτες», όπως η RWE, αλλά και κινεζικές εταιρείες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ.

Κίνητρο για τους δυνητικούς εταίρους της επιχείρησης είναι κατ’ αρχάς το brand name της εταιρείας, το οποίο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή των έργων από τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης, δέλεαρ αποτελεί η προοπτική εκ των προτέρων διασφάλισης της διάθεσης της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής μέσω συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας (PPA) με τη ΔΕΗ, ώστε αυτή να καλύψει μέρος των αναγκών της ως προμηθευτή ρεύματος.

Την ίδια στιγμή, το εμπροσθοβαρές σχέδιο απολιγνιτοποίησης του business plan θα προβλέπει την απόσυρση έως το 2023 όλων των λιγνιτικών σταθμών που λειτουργούν ήδη. Στους σταθμούς αυτούς και τα λιγνιτωρυχεία εκτιμάται ότι απασχολούνται περίπου 4.600 υπάλληλοι της επιχείρησης, πολλοί πάντως από τους οποίους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Οι υπόλοιποι θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή» για τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, καθώς και μετακινήσεων σε θυγατρικές του ομίλου ή στο Δημόσιο, που πρόκειται να υλοποιήσει η επιχείρηση.

Όσον αφορά την υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα V», ισχύος 660 MW, αυτή φαίνεται πως θα ξεκινήσει να λειτουργεί με λιγνίτη, διατηρώντας τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας έως το 2028 - έτος κατά το οποίο, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διακοπεί πλήρως η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας. Στη λειτουργία του σταθμού σε πρώτη φάση με το ορυκτό καύσιμο συνηγορεί και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), σύμφωνα με το οποίο η εγκατεστημένη λιγνιτική ισχύς στη χώρα μας θα έχει περιοριστεί το 2025 στα 700 MW, παραμένοντας σε αυτό το ύψος έως το 2027, ώστε να μηδενισθεί στη συνέχεια μέχρι το 2030.

Ψηφιοποίηση δικτύων

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Στάσση στο Invest in Greece, στο business plan θα υπάρχει επίσης ένας «οδικός χάρτης» για την ψηφιοποίηση των δικτύων, καθώς και στρατηγικές αναμόρφωσης της εμπορικής πολιτικής, με την προσφορά προϊόντων ρεύματος και φυσικού αερίου σε εξατομικευμένη βάση.

Χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης

Αναφορά στην πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028 έκανε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής. Ο κ. Θωμάς τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του business plan της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι έχει ληφθεί μέριμνα ώστε η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να ενσωματώνει τις βασικές παραδοχές για την αξιολόγηση της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος. Επίσης, υπογράμμισε ότι το masterplan για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που θα παρουσιαστεί εντός του 2020 δεν θα είναι «έκθεση ιδεών, αλλά σχέδιο υλοποιήσιμο».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι στόχοι που θέτει το ΕΣΕΚ και οι πολιτικές που υιοθετεί συμβαδίζουν απόλυτα με το Green Deal της Κομισιόν. Ο κ. Θωμάς αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη ανάπτυξης των υποδομών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τόσο των διασυνοριακών όσο και των εγχώριων, ενώ απαντώντας σε επισημάνσεις βουλευτών για τον ρόλο του φυσικού αερίου, ο κ. Θωμάς επεσήμανε ότι πρόκειται για το καύσιμο που θα εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε ένα σύστημα όπου οι ΑΠΕ θα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο (με ποσοστό που θα προσεγγίζει το 65% στην ηλεκτροπαραγωγή το 2030).

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, ο κ. Θωμάς είπε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων, το οποίο ανασχεδιάζεται ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESPO’s), προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι. Την ίδια στιγμή, σχεδιάζονται καινούργια προγράμματα για κατοικίες και βιομηχανίες, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.

naftemporiki.gr