Το ΙΕΝΕ Παρουσιάζει σε Ειδική Εκδήλωση τη Μελέτη «Η Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου»

Το ΙΕΝΕ Παρουσιάζει σε Ειδική Εκδήλωση τη Μελέτη «Η Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου»
Δευτέρα, 07/10/2019 - 12:52

Η παρουσίαση της σημαντικής μελέτης για το Καστελλόριζο θα γίνει στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), Ρηγίλλης 1, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019. Η ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας στο νησί αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που προβλέπει την αύξηση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα.

Η πρόσφατα ολοκληρωμένη μελέτη για το Καστελλόριζο εντάσσεται στον ευρύτερο προβληματισμό που αναφέρεται στο πρόβλημα της υψηλής εξάρτησης των μη διασυνδεδεμένων νήσων από το πετρέλαιο και επομένως της τοπικής ηλεκτροπαραγωγής σε πολύ υψηλό κόστος και με μεγάλες εκπομπές αερίων ρύπων.

Στην μελέτη υπό τον τίτλο: «Η Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου» παρατίθενται και εξετάζονται τα κριτήρια σχεδιασμού ενός νέου ενεργειακού συστήματος για τη νήσο, τα οποία διαμόρφωσαν και ένα σενάριο βάσης για την εξέλιξη της ζήτησης με εκτενή εξηλεκτρισμό των αναγκών της νήσου και έτος αναφοράς το 2025.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μεθοδολογία διαστασιολόγησης του συστήματος ΑΠΕ και Αποθήκευσης ενώ παρουσιάστηκε και το πλήρες σύστημα με τα μεγέθη απόδοσης του, καθώς και προτάσεις για την τοποθέτηση και τοπολογία σύνδεσής του με το υπάρχον δίκτυο. Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο σύστημα αποτελεί ένα μικροδίκτυο με διεσπαρμένη ηλεκτροπαραγωγή από τρείς ανεμογεννήτριες (3 Χ Α/Γ 250kW) και τρία φωτοβολταϊκά πάρκα (2.300 kWp μονοκρυσταλικά Φ/Β) και την χρήση δύο μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες λιθίου (2 Χ 2.000 kWh / 2 Χ 1.000 kW). Επίσης προτείνεται η τεχνική απόκρισης ζήτησης, DSM στα ηλεκτρικά φορτία αφαλάτωσης ύδατος, και η συμμετοχή των καταναλωτών στην ηλεκτροπαραγωγή με φωτοβολταϊκά, με το ολοκληρωμένο σύστημα ΑΠΕ-Αποθήκευσης να επιτυγχάνει διείσδυση 93.3% στην ηλεκτροπαραγωγή της νήσου. Ακολούθησε αναφορά στην οικονομική αξιολόγηση της επένδυσης του νέου συστήματος, το οποίο κρίνεται επικερδές με το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, LCOE, να υπολογίζεται περίπου στα 150€/ MWh, το ένα τρίτο του σημερινού πλήρους κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την σύνοψη των κυρίων σημείων της μελέτης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

10:30 – 11:00: Εγγραφές

11:00 – 11:20: Εισαγωγικά Σχόλια Οργανωτών, Χαιρετισμός κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

11:20 – 12:10: Παρουσίαση της Μελέτης από τους: Κωστή Σταμπολή, Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή, ΙΕΝΕ, Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, Επίτιμο Πρόεδρο, ΙΕΝΕ και Αλέξανδρο Περέλλη, Επιστημονικό Συνεργάτη, ΙΕΝΕ

12:10-12:40: Παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου

12:40 – 13:00: Ερωτήσεις – Συζήτηση

13:00 – 14:00: Δεξίωση

Θυμίζουμε ότι η όλη εκδήλωση είναι ανοικτή αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη του ΙΕΝΕ.